Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Berlins bästa barer – 33 favoriter

De finns överallt och kommer i alla storlekar, färger, kvalitéer och inredningar. Berlins barer – det finns en för varje smak. Cocktail, vin eller öl? Stilrent eller helt crazy-banans? Kända hak eller hemliga gömmor? Hitta din favorit bland mina 33 tips över Berlins bästa barer (ett fåtal av de bästa).

* OBS! Är du rädd om dina lungor? Då är det bra att veta att många av Berlins barer tillåter rökning inomhus genom att anmäla baren som rökbar till myndigheterna. Lagens små kryphål!

bar-1.jpg

Mitte

8mm bar
Folk har jämfört det här stället med 90-talets svartklubbar i Göteborg och det hippa Brooklyn. Det jag kan säga är att här härskar musiken. Grymma DJ.s snurrar de bästa skivorna medan ölen skummar och finns att få långt in på natten.
Schönhauser Allee 177 B

Haus Schwarzenberg, innergården Eschloraque Rumschrump
Stora delar av Berlin försvinner i renoveringens bulldozerspår, men på Haus Schwarzenberg flödar kreativiteten fritt. Låt även ölen flöda på innergården tillsammans med bra musik och konst. Passa på att besöka monsterkabinettet, skivaffären eller bion. Tips! Var med och fira husets 20 års jubileum den 29 augusti med fest på innergården.
Rosenthalhaler Strasse 39

Skärmavbild 2015-07-14 kl. 12.10.08.png

Haus Schwarzenberg.

Kaffe Burger
Ryssland i Berlin. Baren var under DDR-tiden en riktig kultscen. Stället stängdes 1979, men öppnades igen efter murens fall och ser nästan ut som under DDR-tiden. Det här är stället för den som vill digga till ska och Balkan beats. Med goa priser och olika evenemang har det här stället lyckats hålla fast vid en skön stämning.
Torstrasse 60

Mein Haus Am See
Öppet dygnet runt, hela veckan. Grabba en av de bekväma sofforna, gärna högt upp på trappavsatsen för en prima utsikt över rummet. De många hotell och hostel i området har gjort platsen populär för såväl Berlinare som turister. Gå från kaffe till öl, morgon till natt. DJ listan utanför visar vilka toner som bjuds.
Brunnenstrasse 197/198

Redwood bar
Min ”neighbourhood bar” är en av Berlins bästa cocktailbarer. Den enorma bardisken i massivt trä, den avskalade miljön och de fantastiska drinkarna kan bara matchas av den fina stammiskänslan med schyssta och kunniga bartenders. Fråga vad som är nytt, annars rekommenderar jag Holunder Sour eller Summer Whisper.
Bergstraße 25

redwood-1.jpg

Redwood bar.

Tausend
Berlin är inte känd för sina fancy-pancy barer, men det betyder inte att de inte finns eller är dåliga. De är faktiskt riktigt bra. Futuristiska och coola Tausend är en av de bästa och lockar turister, affärsresenärer och Berlinare. Det gäller bara att hitta till den omärkta metalldörren under järnvägsbron och lyckas charma dörrvakten. Väl inne väntar enormt goda cocktails. Lite dyrare, lite mer upper-class.
Schiffbauerdamm 11

Jatz bar
Det finns billiga och bra cocktails och sen finns det Jatz bar. Glöm nätta drinkar och bartenders som använder mått. Här får du en redig drink! Välj att bolma i rökrummet eller om du vågar, utmana Berlinarna på kicker (bordsfotboll). De trofépackade väggarna talar för sig själv. Lite utanför turiststråken och en absolut favorit med alla klassiskt berlinska tillbehör – mörker, rök, grym musik och bra stämning.
Gottschedstrasse 2

Monkey bar
Högst upp i Hotel Bikini finns takbaren med panoramautsikt à la 360° över Tiergarten och Berlin Zoo (vars apor gett baren sitt namn). Ta hissen upp från gatuplan till denna trendiga bar och missa inte deras fina vinlista. Slå dig ned längst fönstret och lyssna till livemusik eller dagens DJ som kickar igång kvällens festligheter.
Budapester Strasse 40

monkey bar.jpg

Monkey bar.

Prenzlauer Berg

Wohnzimmer
Klassisk Berlinbar med loppmarknadsinspirerad vardagsrumsmiljö – divaner och färggranna fåtöljer. Försvinn i en bra bok med en rykande kaffe på dagen och testa en uppfriskande Caipirinha på kvällen. Kicka av dig stressen med bra musik som hålls på pratvänlig nivå.
Lettestrasse 6

Becketts Kopf
Ännu en ”hemlig” bar som är svår att hitta och involverar en dörrklocka, men även författaren Becketts upplysta huvud. Tips! Reservera plats. Den lilla baren har nämligen ett strikt förbud gentemot ståuppare, och då menar jag inte komikerna. Väl inne möts man av en varm, men enkel Chesterfield-inredning och en säsongsbaserad elegant drinklista.
Pappelallee 64

beckettes.jpg

Drinkar på Becketts Kopf.

Chaostheorie
Berlin första helt veganska café och cocktailbar. På dagen ett färgstarkt café och på kvällen en helskön cocktailbar med parasoller och välskakade drinkar. Satsa på en White Russian eller deras hemgjorda Bailey’s.
Lychener Strasse 4

Le Croco Bleu
Svampbord, uppstoppade djur och bryggeriutrustning varvas med trendiga möbler, neonfärger och glasskivor. Ljuskronorna hänger tunga över huvudet medan baren är undangömd i ett skjul. Hippa Le Croco Blue är döpt efter två krokodiler som bevarades här under andra världskriget. Idag silar den eminenta bartendern Gregor Scholl fram magiska, men dyra drinkar i en cool miljö.
Prenzlauer Allee 242

le croco.jpg

Le Croco Bleu.

Marietta
Retro och 60-talet går alltid hem. Det här stället är öppet långt in på natten, folket är en varierad och hygglig klick och stället är en av Berlins populäraste gaybarer, speciellt på onsdagar. En varm sommarkväll är det underbart att slå sig ned på uteserveringen med en drink och lite krubb.
Stargarder Strasse 13

Prater Garten
På Kastanienallee finns Berlins äldsta biergarten (ölträdgård) från 1837. Trädgården är öppen från april till september och under de varmaste sommardagarna är det en populär oas för såväl turister som Berlinare. Prova deras hembryggda Prater Pils eller Prater Schwarzbier (lager) och svalka dig i kastanjeträdens skugga.
Kastanienallee 7–9

Skärmavbild 2015-07-14 kl. 12.44.41.png

Prater Garten.

Friedrichshain

Astro bar
På turistgatan Simon-Dach-Straße finns många barer, men Astro är en klassiker. Transformerfigurer längst väggarna, billig öl och när uteserveringen stänger fortsätter festen inomhus. Oftast med retrovibbar. Varning dock för den som vill ha det flott! Det här stället handlar om billig öl, rökmoln och högljudda studenter.
Simon-Dach-Straße 40

Himmelreich
Café på dagen och bar på kvällen. Himmelreich öppnade 2003 och har sedan dess varit en bar att räkna med, synnerligen för stadens HBTQ publik. På tisdagarna är Women’s Lounge särskilt öppet för kvinnor och män som vill vara kvinnor, eller som det står på hemsidan: ”special drinks, special prices, special women”.
Simon-Dach-Straße 36

Neue Heimat
I Industrikomplexet RAW finns Berlins kanske bästa bar/klubb/alltiallo. Festivalerna byter av varandra, men varje fredag och lördag arrangeras Bar and Food Night med smarrig mat, drinkar och livemusik. Village Market på söndagarna är en fantastisk fusion av gatumat och loppis. Här finns nattens fest mellan torsdag och söndag. Missa den inte!
Revaler Str. 99

Skärmavbild 2015-07-14 kl. 12.16.32.png

Neue Heimat.

Fairytale bar
Precis utanför Märchenbrunnen (Sagofontänen) i Volkspark ligger denna relativt nyöppnade bar. Ring på den glittriga dörrklockan vid den svarta dörren och förhoppningsvis faller du, precis som Alice i Underlandet, rakt in i fantasivärlden. Låt sagofigurerna bakom bardisken servera dig gudomliga drinkar från en annan värld, speglarna på toaletten spelar dina ögon ett spratt och håll i hatten för det här kan bli din nya favoritbar i Berlin.
Am Friedrichshain 24

Neukölln

Beuster
Neukölln är det nya Kreuzberg. Färska barer och restauranger ploppar upp som svampar i skogen. Hur ska man hinna med att både äta och dricka gott? Jo, man besöker Beuster som fixar den bästa maten á la kreativ husmanskost och så en cocktail på det. Starka, goda och ibland helt skruvade, som den gröna Bloody Maryn med bacon.
Westerstraße 32

Klunkerkranich
Det här en den bästa urbana takterrassen i Berlin. Belägen på garagetaket till shoppinggallerian Neukölln Arcaden och ett absolut måste. Relativt barnvänligt på dagen med sandlådor och stora barnvagnsvänliga ytor. Se ut över takåsarna och TV-tornet vid Alexanderplatz. Digga till musiken som ofta är live och låt skymningen leda dig till natten när baren blir till klubb. OBS! Se upp för långa klubbköer eller kom tidigt.
Karl-Marx-Straße 66

Klunken-1.jpg

Klunkerkranich

berlin utsikt-1.jpg

Utsikten från Klunkerkranich.

TiER
Genom det enorma fönstret syns den avlånga bardisken, oftast fullsmockad med en aningen äldre publik. Här serveras fantastiska drinkar och öl till stämningsfull musik. Som många andra barer har cigaretterna inte kickats ut för att ge plats åt luft, men i denna smoggiga miljö spirar samtalet mellan såväl turister som lokalbor.
Weserstraße 42

Nathanja & Heinrich
Det här stället är barskrapat på onödiga möbler och prylar. Ett par utspridda vintage-möbler över det kala golvet är allt. På dagen ett lugnt ställe för kaffe och senare en populär bar. Det spelas ofta soultoner om det inte gästas av ett liveband. Prova Potsdams ekologiska öl eller något av de goda vinerna.
Weichselstraße 44

Vin Aqua Vin
När allt annat handlar om öl och cocktails är detta en absolut vinfavorit. Det spruckna lädret på Chesterfieldfåtöljerna för tankarna till den engelska överklassens fina salonger, men här dominerar enkelheten. Grym personal, hög trevnadskänsla och fy sjutton va goda viner. Missa inte deras tyska viner som Spätburgunder, Domina eller Regent. Korken upp!
Weserstraße 204

Aqua viner-1.jpg

Vin, vin och åter vin på Vin Aqua Vin.

Aqua vin-1.jpg

Vin Aqua Vin.

Kreuzberg

Das Hotel
Det här stället är ett riktigt bra krypin med tre små rum, putsade väggar, en och annan riven tapet, levande ljus som dryper över borden och snittblommor i vaser. Trots att stället varit relativt populärt ett tag har det lyckats hålla nere hypen.
Mariannenstraße 26

Mano
En blygsam favorit. Ingen over the top-inredning eller crazy drinkar, men ett underbart litet krypin med den sedvanliga loppis-looken. Det finns inget bättre än att klättra upp på avsatsen ovanför baren med en Berliner Pilsner och se tunnelbanan svischa förbi på bron, spela kort i vardagsrummet, bolma ringar från fönsterblecket eller på den lilla fina uteserveringen.
Skalitzer Str. 46 A

Vögelchen
Populärt bar som har allt och lite till. Växter, fågelholkar, gökur och gräsbeklädda bord. I TV-rutan simmar fiskar och en gammal hederlig skrivmaskin väntar på att bli använd. Ibland öppnas Narnias garderobsdörr och festlokalen en trappa ned. Allt i drinklistan är att rekommendera förutom blaskigt bubbel, men en smarrig Margarita sätter pricken över i.et.
Eisenbahnstraße 6

vogelchen 2-1.jpg

Vögelchen.

Skärmavbild 2015-07-14 kl. 12.25.38.png

Vögelchen.

Schwarze Traube
Knacka på och plocka fram ditt bästa leende – det är din biljett in till denna mörka, undangömda sköna cocktailbar som är känd för sina styrketårar, men glöm drinklistan. Ingredienserna väljs efter vad som finns för säsongen och vad de valt att jobba med för dagen. Men frukta inte – här jobbar en av Berlins bästa bartenders, Atalay Aktas.
Wrangelstraße 24

Chalet
Cool och populär bar/klubb där trädgården är dragningskraften med sin damm, utomhusbar och trädkronorna ovanför huvudet. Grymma DJ.s, bra dansgolv, vintageinredning och eldstad på gården. Som många dörrvakter i Berlin kan dessa vara bitska – speciellt gentemot turister. Kom inte full, försök prata tyska eller inget alls och var säker på din sak. Lycka till!
Schlesischen Tor 3

Schöneberg/Charlottenburg

Stagger Lee
Det amerikanska temat är från 1800-talets vilda västern, men inte det skabbiga haket utan mer i linje med guldruschens fina salonger. Den varma Chesterfield-inredningen med mönstrade tapeter och dunkel belysning går hand i hand med barens imponerade sortiment av bourbon. Rökig, men bra atmosfär.
Nollendorfstraße 27

Schwarzes café
Öppet dygnet runt och alla dagar i veckan. Det här legendariska stället har lyckats behålla sin forna charm som bestått i en bred klientelkrets. När vissa tar en öl innan kvällens bravader ramlar andra in från efterfesten. Somliga njuter av deras goda kaffe och frukost, men jag själv föredrar kvällarna, en öl och bra sällskap på innergården.
Kantstraße 148

schwarzes cafe gård-1.jpg

Schwarzes café.

Green Door
Ring på dörrklockan vid den gröna dörren och kom in i gemenskapen som för det mesta består av lokala Berlinare. Den 70-tals inspirerade inredningen och gedigna drinklistan kommer att göra dig munter om något. Missa inte deras signaturdrink gjord på champagne, citron, socker och mynta.
Winterfeldtstrasse 50

Cafe Wintergarten im Literaturhaus Berlin
Ett litterärt kulturhus som ordnar författarbesök, läsningar och utställningar måste ha en bra restaurang/bar där man kan njuta av en bra bok. Café Wintergarten har en vacker trädgård och är det lika bedårande inomhus med växter och andrum. Granne med litteraturhuset ligger Käthe-Kollwitz-Museum för den som är konstintresserad.
Fasanenstraße 23

Litteraturhus-1.jpg

Cafe Wintergarten.

Lebensstern
Ovanför Café Einstein finns en av Berlins bästa cocktailbarer, Lebensstern. De skryter med att ha ett utbud av 1800 olika spritsorter totalt (varav 800 olika sorters rom, 200 olika ginsorter). Prova Ranglum med mörk rom eller Krönleins Whiskey Sour som är toppad av rödvin.
Kurfürstenstraße 58

Lebensstern.jpg

Lebensstern.

Skärmavbild 2015-07-14 kl. 12.29.25.png

Spritskåpen i Lebensstern kantar väggarna.