Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Filmfestivalen Berlinale

Guldbjörnar och silverbjörnar, Cate Blanchett, Helena Bonham Carter, Stellan Skarsgård, Natalie Portman, Kenneth Branagh, Daniel Brühl, Rinko Kikuchi och Audrey Tautou. Röda mattan är utrullad för många kändisar världen över.

Du har väl inte missat att en av filmvärldens största festivaler gått av stapeln? Internationale Filmfestspiele Berlin eller kort Berlinale.

berlinerale-1.jpg

Närmare kom jag inte utan ID-handlingar och inträdesbiljett.

Det här är min vän Lovisa Reeder. Hon bor i Paris och studerar manus och regi på École internationale de création audiovisuelle et de réalisation.

Lovisa-1.jpg

– Jag är här för att se vad som händer, kolla in ny nya filmer, främst kortfilmer och dokumentärer.

Hur är stämningen?

– Gemytligt. Det är en dedikerad publik som ställer mycket frågor, många filmskapare är på plats för Q&A:s och det är lätt att prata med andra filmvurmare. Gratis kaffe i kön för att hämta ut ackrediteringsbiljetter. Såna saker.

Vilken film ser du mest fram emot?

– Jag ska se What happened, Miss Simone. Filmen är regisserad av Liz Garbus och handlar om Nina Simones karriär och politiska engagemang.

Vem skulle du vilja träffa på festivalen?

– Wim Wenders. Han är en rätt känd tysk filmskapare som gjort Pina, Der Himmel über Berlin och många andra bra filmer.

Har du några andra filmer att rekommendera?

Filmen Nobody wants the night av Isabelle Coixet som är den andra öppningsfilmen i festivalens historia som är regisserad av en kvinna. Det är hennes elfte långfilm och hon har en mycket intressant repertoar bakom sig. Vidare finns en spännande långfilmsdebut av Laura Bispuri Vergine giurata som handlar om en ung kvinna (Alba Rohrwacher) som flyr sina förutbestämda plikter som hustru och mor. Australiensiska Sophie Hyde vann kristallbjörnen för bästa ungdomsfilm med 52 tuesdays, som är en coming-of-age story om en tonåring vars mor genomgår ett könsbyte.

Potsdamer Platz Loreal-1.jpg

Loreal har röda mattan utrullad för den som vill piffa upp sig inför filmfestivalen.

Det är inte ofta jag är vid Potsdamer Platz i Mitte, men samtidigt är det rätt otroligt att det är samma stad som huserar ockuperade hus i Friedrichshain, samma stad som till stor del består av murriga gator med murgröna och graffiti.

Potsdamer Platz-1.jpg