Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

(Rå)skön industrifest och matmarknad

RAW – Reichsbahnausbesserungswerk – i Friedrichshain byggdes 1867 och var en gång i tiden ett industriområde för skötsel och reparation av tåg. Idag är det ett sociokulturellt center för kreativitet, sport och nattlig förströelse. Från att ha varit en alternativ högborg för Berlinborna förlorade stället sin charm – kanske under tyngden av turismen, men idag har platsen fått ett uppsving.

Under det obeslöjade dagsljuset ligger RAW:s graffitisprayade fasaderna nakna för blickens granskning. Jag går genom det folktomma industrikomplexet. Inifrån ett lagerhus hörs skateboardshjul snurra och brädor slå i marken. På kaféet ångar det ur kaffekopparna och utanför lunkar klubbägare i färd med att blåsa rökringar och fylla på barens utbud på klubbarna Cassiopeia och Badehaus.
Klätterverket Der Kegel lockar med urbana klätterväggar och klarar man sig till toppen av tornet möts man av en vacker utsikt över RAW och Berlin med TV-tornet i horisonten.

När kvällsridån går upp strömmar nattfolket till. Barerna öppnar och musiken pumpar. Urban Spree har ett varierat utbud av filmvisningar, utställningar och barhäng. På ovanvåningen finns konstgalleriet Urban Spree Galerie.

RAW graffiti 2-1.jpg

Urban konst är det som utmärker RAW.

RAW graffiti-1.jpg
RAW Klättring-1.jpg
RAW skatehall-1.jpg

Tanken är att RAW ska vara ett kreativt centra för både barn och vuxna, dag som natt.

Cassiopeia-1.jpg
Badehaus-1.jpg
(c) Sasha Kharchenko (1).jpg

Foto: Sasha Kharchenko

RAW har under åren inte saknat kreativitet eller klubbar, men det är tack vare Neue Heimat som stället återfått sin forna urbana industriglans och, enligt min åsikt, goda mat och livsgnista.

Varje fredag och lördag dukar Bar and Food Night fram välsmakande mat, gudomliga drinkar och livemusik. Varför så goda drinkar undrar du kanske? Jo, varje gång skakas och silas drinkarna fram av inbjudna bartenders från olika barer runtomkring Berlin. Folkhavet sorlar och musiken svävar, industrikomplexen är upplysta och vibrerar.

Village Market på söndagarna är om något en fantastisk marknadsfusion med gatumat och loppisprylar. Mer gemytlig och avslappnande än de stora megaloppisarna och smaklökarna får aldrig nog.

På fredagarna finns det chans att lyssna på jazz och på söndagarna är det Breakfast & Early Bird Jazz mellan 12-16.

Enkelt! Kul! Fest! Marknad! Mat och RAW är råskönt!

Tips!

2.a april spelar Qeaux Qeaux Joans på Neue Heimat. Coco Joans är en Berlinbaserad musiker vars electropop med klassiska influenser biter sig fast i benmärgen. Se videon nedan och boka biljett på Neue Heimats hemsida om du har chans att gå på spelningen. Kostar 12-15 €.

Öppettider
Fredag 18.00 – 04.00
Lördag 18.00 – 04.00
Söndag 12.00 – 02.00

(c) Katha Mau_001.jpg

Foto: Katha Mau

1 (c) Sasha  Kharchenko.jpg

Foto: Sasha Kharchenko

13 (c) Cornelia Thonhauser.jpg

Foto: Cornelia Thonhauser

10 (c) Cornelia Thonhauser.jpg

Foto: Cornelia Thonhauser

3 (c) Sasha  Kharchenko.jpg

Sommaren är alltid bäst för marknader, men frukta icke… våren är på väg och snart sommaren likaså. Foto: Sasha Kharchenko

(c)_Zoe Noble Photography_2.jpg

Foto: Zoe Noble

(c)_Zoe Noble Photography_1.jpg

Foto: Zoe Noble

(c)_Zoe Noble Photography_4.jpg

Foto: Zoe Noble