Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Slottsparken i Potsdam

Jag sätter fonden – en strålande sommardag. Fåglar kvittrar och moder jord har översållat naturen med blomsterprakt. Bortom ängarna skymtas spiror och pampiga slott, en kinesisk paviljong och ett romerskt badhus. Det är slottsparken i staden Potsdam – Park Sanssouci.

Potsdam 8-1.jpg

Slottsparkens grönska gömmer slott och lusthus.

Potsdam är en egen stad i delstaten Brandenburg sydöst om Berlin, men räknas även in i storstadsregionen Berlin/Brandenburg. Dessutom är Potsdam förenad med den tyska huvudstaden via S-Bahn och många studenter från Berlin studerar vid universitetet i Potsdam.

Det var under glansåren på 1600- och 1700-talet som Potsdam växte och slottsparken började ta ordentlig form. Under Fredrik Vilhelm I och Fredrik II, även kallade Fredrik den store, blev staden en pärla i kungadömet Preussen och parken översållades med lusthus, dammar, paviljonger och slott. Slottet Neues Palais (”Nya palatset”) byggdes på uppdrag av Fredrik II och användes fram till 1918 som residensslott för kejsarfamiljen.

Potsdam-1.jpg

Det romerska badet får vem som helst att vilja bli ren.

Potsdam 2-1.jpg

Byggt mellan 1829 och 1840. Det romerska badet är omgivet av vacker natur, dammar med svanar, änder och fiskar.

Potsdam svanar-1.jpg
Potsdam 6-1.jpg

Schloss Sanssouci är parkens stolthet. Slottet uppfördes 1745 –1747 av Fredrik den store som sommarresidens. I parken omkring finns fontäner, skulpturer för att inte tala om vinrankorna och fikonträden längst med trappan upp till till slottet.

Potsdam blommor-1.jpg

Blomsterprakten är total.

Potsdam 3-1.jpg

Neues Palais ("Nya palatset") är idag ett museum och öppet för allmänheten. I annexbyggnaderna på slottets västra sida ligger Potsdams universitet.

Potsdam 4-1.jpg

Neues Palais.

Potsdam 5-1.jpg

Den kinesiska paviljongen är blandar de två stilarna rokoko och kinesisk arkitektur.

Under andra världskriget undgick slottsparken några större skador, men staden Potsdam drabbades hårt av de allierades bombningar. Efter kriget hamnade staden i Sovjets sektor där DDR-regimen försökte radera ut minnet av Preussens storhetstid genom att riva bombade byggnader. Idag har Potsdam en gemytlig känsla över sig kring de gamla stadsdelarna, men det är slottsparken som är allra bäst.

TIPS!

Cykel. Kan hyras vid tågstationen och även om man har hela dagen på sig så är en cykel som sänt från ovan. Parken ligger en bit bort från tågstationen och ja det finns bussar, men med cykel är det enkelt att rulla över parkens enorma yta. Vill man i lugn och ro se alla slott och gömmor, men samtidigt hinna äta eller njuta är det nästan nödvändigt med hjul. Pris: Omkring 10 €.

Mat och vatten! Ta med eget då det är rätt dyr mat som serveras på restaurangerna vid parkens utkanter och samtidigt vill du inte gå miste om allt som parken har att erbjuda.
– Vatten, en filt och picknick-krubb!

– Missa inte staden Potsdam som har en enormt pittoresk gammal del med restauranger, små affärer och krypin.

Ta sig till Potsdam Hauptbahnhof från Berlin, Friedrichstr. Bhf:
Med S-Bahn (S7): En ABC-biljett behövs för att resa över alla zoner. Tar ca 45 minuter och kostar 3.30 € (om man har en AB biljett sedan tidigare kan man lägga till C-zonen för 1.60 €)

Med regionaltåget (RE1): Tar ca 28 minuter och kostar 3.30 €

Potsdam 7-1.jpg

Orangerieschloss är lika pampig och vacker som resten av parkens slott och vissa delar av slottet genomgår en ansiktslyftning.