Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Volkspark Friedrichshain – Berlins gröna sköna fristad

Jag har redan sagt att Berlin är staden av parker, här finns allt. De fina välplanerade och blomsterprydda till de igenvuxna och organiska vildarna. Berlinarna vet hur de ska utnyttja den urbana naturen helt enkelt och det finns en park för alla smaker.

Det här är Volkspark Friedrichshain.

Park fiket-1.jpg
Park damm-1.jpg

Lite intressant gällande den här parken är att den genomgått många historiska förändringar. De äldsta områdena är från 1848. Parken förändrades under tiden lopp, men speciellt under och efter andra världskriget. Nazipartiet byggde flankerade utposter och bunkrar i parken och Märchenbrunnen (Sagofontänen) från 1913 var ett de få delar som överlevde bombningarna. När Berlin delades upp mellan de allierade hamnade Volkspark i den Sovjetiska zonen. Då skapades de två ”kullarna” – rester av bråte, rivna bunkrar och sönderbombade stadsdelar. De kallas för Schuttberge och finns överallt i Tyskland. Mellan dessa kullar byggdes en japansk paviljong med FN:s fredsklocka. En symbol för fred och enighet gentemot kärnvapen.

Bundesarchiv_Bild_183-M1203-316,_Berlin,_gesprengter_Bunker_im_Friedrichshain.jpg

Foto från Bundesarchiv: 1949 på bunkrarna i parken.

Park peace bell-1.jpg

Idag är parken fylld med lummiga skogspartier som ringlar sig uppför kullarna där folk tränar, joggar och spelar basket, pingis och vollyboll på de nybyggda planerna. Fåglar simmar i de olika dammarna och flåsande hundar spring över gräsplättarna. På serveringarna serveras mat och dryck och amfiteatern bjuder på olika kulturella tillställningar.

Park fontän 2-1.jpg

Märchenbrunnen.

Park fontän-1.jpg

De 106 skulpturerna föreställer figurer ur olika tyska sagor.

Park jag-1.jpg
Park anka-1.jpg

Liten fågelunge som lämnar boet för en simtur.

Park blomma-1.jpg