Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

12 anledningar att älska Wellington

För 6 år sedan skrev Lonely Planet att Auckland borde vara huvudstad i Nya Zeeland istället för Wellington. Förklaringen var att Auckland hade fler invånare samt bättre restauranger och barer. Redan då ifrågasatte jag detta och argumenterade för Wellington på alla fronter. Idag är mitt ställningstagande allt starkare och Wellington fortsätter växa i mina ögon. Här är de 12 bästa sakerna från Nya Zeelands ständiga huvudstad.

1. Bästa läget i landet

Wellington är perfekt beläget mitt i landet om man ser till hela Nya Zeeland och båda öarna. Endast en kort färjeresa söderut finns Sydön och det världen lärt känna som Middle Earth från Sagan om Ringen filmerna. Kring huvudstaden finns även många av Nordöns bästa platser. Den västra kustremsan är en fröjd och sträcker sig ända upp till underbara Paekakariki. En timmes bilfärd österut ligger det pittoreska vindistriktet Martinboroug där du kan cykla mellan vingårdarna.

Wellington vy.jpg

Wellington med omnejd

2. Stadens pittoreska storhet

Stadskärnan må vara mindre än Aucklands, men om något är Wellingtonborna enormt innovativa och det syns att de älskar sin stad. I jämförelse med Auckland har Wellington fortfarande den där typiska Nya Zeeländska värmen och opretentiösa framtoningen. Och medan Auckland sålt sig till industriernas belåtenhet och belamrat hela hamnen med fula containrar och byggen har Wellington istället låtit en stor del av den central hamnen vara en del av stadslivet. Här finns restauranger, kaféer, museum, urbana badplatser, marknader och promenadsträckor.

Wellington hamnen.jpg

Hamnen i Wellington

Wellington hus o Marijan.jpg
Wellington grafitti.jpg

Vacker graffiti ger färg åt tråkiga parkeringsplatser.

Wellington hus.jpg

Mat och dryck

Wellington har alla slags matställen och barer som en kan önska sig. Här finns mängder av asiatiska restauranger, flera lyxkrogar med utsikt över havet, ett dussintals hipsterkaféer, en chokladfabrik och mängder av mysiga och coola barer. Här är några favoriter.

3. Egmont Eatery

Här äter man, väldigt gott! Ingredienserna och kombinationerna är ibland enkla, men eftertänksamma och enormt vällagade. Här kan man dela på mindre rätter eller slå på stort på egen hand. De har frukost, lunch och middag och en riktigt vass personal. Från att ha varit en gammal parkeringsplats har restaurangen flippat på myntet och är idag ett stilrent krypin för den hungrige och den törstige. Det är få restauranger som har en så hög klass på cocktails som de har.

IMG_2327.jpg

Skål! på Egmont.

4. House of dumplings

Jag är redan såld på dumplings, men det här stället överträffar det allra mesta jag någonsin smakat i dumpling-väg. Det här lilla haket har låtit fantasin och smakrikedomen ta över när de utformade sin meny. De flesta ingredienserna är producerade lokalt, köttet kommer från frigående djur och restaurangen försöker på alla sätt tänka på återvinning och miljön i stort. Det bästa är att restaurangen erbjuder kurser i hur man lagar dumplings.

5. The Arborist

Den här takbaren är i en klass för sig själv. Den är underhållande, mysig, urban, serverar goda drinkar och en varm sommardag är det en perfekt oas för solsökande lokalbor och någon liten turist (de erbjuder solkräm och hattar för minskad bränna). Ta hissen högst upp i hotellet bredvid baren på gatunivå, gå upp för en trappa och slå dig ner i en soffa eller saccosäck och njut av stillheten bland hustaken.

Wellington rooftop Helle.jpg

30 grader och betongvärme.

Wellington rooftop drink.jpg

Takbarens drinkar är mäkta fräscha.

6. The Rough och Vagabond

Inte konstigt att jag gillade den här baren! Vagabonden i mig njöt av livemusiken och de goda lokala ölerna. Den här baren är stadens hjärta på många sätt. Beläget precis vid Cuba Street, som är stadens ådra för shopping, mat och dryck och är öppet långt in på natten. Här är det nästan alltid fullt med folk. Musiken flödar och stämningen är på topp.

IMG_2292.jpg

Fira vagabonden i dig.

7. Välj och vraka mellan marknader

Det finns mängder av olika marknader i Wellington. Allt ifrån den ständiga hamnmarknaden, den klassiska Farmers Market till The Underground Market, där nya och etablerade designers och hantverkare säljer sina prylar och hantverk tillsammans med bagare och kockar som håller blodsockret på god nivå. Men missa inte Wellington Night Market på fredagar och lördagar. Här är maten det centrala och wow, vilka smaker. Det är kul, gott och gemytligt – Wellington i ett nötskal.

IMG_2330.jpg

Matmarknadens smaker.

Wellington hamnen marknad.jpg

Hamnmarknaden i Wellington

8. Gratis kunskap om Nya Zeeland

Te Papa Tongarewa är Nya Zeelands nationalmuseum och det är absolut värt ett besök. Förutom att det är gratis finns det flera våningar av otroligt innovativa utställningar. Här ges det utrymme för den maoriska kulturen och på ett ärligt och rakt sätt beskrivs det hur landet på många sätt förändrats, på gott och ont, sedan Européerna bosatte sig i landet. Tillsammans med Weta Workshop har museet en tillfällig utställning vid namn Gallipoli: The scale of our war. Den är kvar fram till april 2018. På det mest gripande sätt får man följa Nya Zeeländska öden under första världskriget i Gallipoli. Kriget ges en mänsklig dimension genom ljud, berättelser, filmer och enorma mänskliga dockor som Weta Workshop gjort. Man blir mäkta gråtmild. No more war!

Wellington Te papa 7.jpg

Te Papa i Wellington.

Wellington Te papa 5.jpg
Wellington Te papa 1.jpg

Gallipoli: The scale of our war.

Wellington Te papa 3.jpg

I slutet av utställningen kunde man skriva en hälsning på en blomma och lägga kring denna sista krigsdocka. No more war!

9. Filmens värld

OK, det är inte Hollywood, men banne mig det är nästan lika bra. Här har många av dagens bästa filmer spelats in och producerats. Peter Jackson och Sagan om Ringen har nästan tredubblat turistnäringen sen Härskarringen hade premiär. Idag är ”Wellywood” en av världens snabbast växande filmindustrier. Besöka Weta Workshop och deras "Cave" i stadsdelen Miramar som skapat världar och rekvisita för Sagan om Ringen och Hobbit trilogierna, Narnia, Avatar, Tintin, Mad Max, Xena: Warrior Princess och King Kong (från 2005) för att nämna några. Det finns även en hel del inspelningsplatser att besöka omkring Wellington.

Wellington weta hobbitfötter.jpg

Hobbitfötter =)

Wellington weta Gollum.jpg
Wellington weta shop gorilla.jpg

King Kong

10. Vinnande choklad
Wellington Chocolate Factory gör ekologisk och vinnande choklad som man bara måste trycka i sig. Först möter de bönderna som de köper kakaobönor av, sen använder de sig av metoder som sträcker sig tillbaka till 1800-talet för att rensa, rosta och tillverka chokladen. Pappret designas av kända och okända formgivare. Det är en fröjd för ögonen och smaken. Missa inte att besöka deras lilla fabrik mitt i stan.
5 Eva Street, Wellington

IMG_2288.jpg

Den prisade chokladen The Great War Bar. Till minne av första världskriget.

Wellington choklad.jpg

Bästa lilla chokladfabriken med eko-choklad.

11. Kraften i craft beer

Om det är något som exploderat världen över de senaste åren är det ölbryggeriets makeri. Och det har inte undgått Wellington på något sätt. Medan landet har flera otroliga vindistrikt som vinner internationell mark, så har ölen fått ett nationellt uppvaknande. Garage Project i Wellington är min absoluta favorit. Från att ha varit ett ”nanobryggeri” har de vuxit i omfång och liter, men utan att förlora det som gör deras öl så fantastisk – risktagandet och fantasin. Varför inte prova champagneölen Hops on Pointe eller deras galna ostron-stout Cabbages & Kings, för att inte nämna Death from Above – en slags mango och mintöl.

Wellington ölställe.jpg

Garage Projects bryggeri ligger såklart i ett garage.

Wellington öltapparna.jpg

Baren på andra sidan gatan bjuder på alla sorters öl.

12. Det finns i folket

Wellington är folket och folket gör Wellington. Det finns liksom ingen brytpunkt mellan dessa. Ingen skarv som går emellan staden och invånarna. Vad du som turist upplever i staden är känslan av gemenskap. Wellington må vara mindre än Auckland, men hjärtat är definitivt större. Här är det ingen snobbhet som tar över och får mig att vilja lämna landet, det finns ingen prestige i storhet eller antal. Istället finns det mycket vänlighet och öppenhet. För mig är det en perfekt huvudstad.

Wellington Ruth o Marijan.jpg

Denna gång träffade vi underbart roliga och schyssta Ruth.