Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Att ha vänner ute i världen

Det finns stunder då jag undrar – ska jag inte bara stänga ner Facebook?
Stressen, när kommentarsfälten ångar av dispyter och irritationsmomenten är för många, är överväldigande. Samtidigt är det otroligt att ha sina vänner så pass nära – rent digitalt. Särskilt när många lever på andra sidan jorden.

Och, när man bokar en sporadisk biljett till Nya Zealand från Melbourne och dagen innan kommer underfund med att det inte finns ett enda boende i Queenstown under 2000 kr per natt. Ja, då är det så himla poetiskt och vackert att en vän, som bor där för stunden, erbjuder oss en sovplats.

Jag träffade Kevin i Nya Zealand andra gången jag var i landet, det vill säga 2009. Han är amerikan och var, precis som jag, på genomresa i landet. Vi brukade sitta på torget i Christchurch och titta på street performance artister och skratta, tills den gången då Kevin blev indragen i leken. Då var det jag som skrattade åt honom. 7 år har gått och vi har inte setts sedan dess, men så nu har han jobbat i Queenstown två somrar i rad som forsränningsguide – och var om inte i NZ ska våra vägar åter mötas?

Det är bara så fint, liksom! Vi behövde hjälp på andra sidan jorden och så får man hjälp från en gammal räv som Kevin.

Att ha vänner ute i världen – vilken fröjd.

kevin.jpg

Återblick 2009 när Kevin deltog i street performance showen. Samma gamla hyggliga prick som förr.

Queenstown. Här har jag spärrat mitt VISA-kort och behövt skura toaletter på hostel tills mitt nya tog sig ända till NZ. Här har jag hoppat från broar ned mot forsande floder och djupa raviner med endast en lina runt fötterna.

Det är staden som går på anabola steroider och delar ut adrenalinkickar i form av extremsporter. Bungy, fallskärm, ravin gunga, forsränning och en massa annat väntar på att få dig att skrika och bli pank. Det är en stad som lever på turismen och många som jobbar är själva turister eller som Kevin, de jobbar där en säsong innan vintersäsongen drar igång. Då kommer nya, mer vintriga guider.

Queenstown är varken en vacker eller mysig stad. Här är det aktiviteterna som gäller eller besök i närliggande och otroligt vackra Paradise eller den lilla staden Arrowtown som överlevt guldrushens abrupta slut. En dagsutflykt upp till Gondolen är värt ett besök för att fånga den vackra utsikten över Queenstown. Härifrån ser man hela bergskedjan The Remarkables (som varit kuliss för Sagan om Ringen) och sjön Wakatipu.

Queenstown home.jpg

Akutboende med fantastiskt utsikt över bergen och Lake Wakatipu

Queenstown vy.jpg
Gondolen paraglide.jpg
Gondolen.jpg
paradise.jpg

En utflykt till Paradise är värt den 40 minuter långa bilfärden.