Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Australian Open – en amatörs iakttagelser

Jag brukar aldrig se på tennis, men plötsligt är det precis vad jag gör. Och det är väl så förhållanden fungerar – den enas intresse blir den andras chans att upptäcka någonting nytt (på gott och ont).

Vi tog natt-tåget ner från Sydney till Melbourne. Det blev en sömnlös tågresa med min knarriga sovstol och någons illaluktande sockor. Dags för tennis och Australian Open. Denna, i mina ögon, elitsport tillägnad sponsorer och miljonärer och där kvinnliga spelare fortfarande förväntas ha kjol på sig. Men så fick jag en knäpp på näsan – det var faktiskt riktigt kul.

En massa tennisälskare studsar likt tennisbollar när favoritspelaren kommer in på planen. Barn och vuxna i extas fotas med Ninja Turtles figurer, köper pommes och springer från den ena matchen till den andra i det enorma området som inhyser arenorna under Australian Open. Och till min överraskning fick jag veta att kvinnor och män tjänar lika mycket – det är en av de få sporter som gjort framsteg på den fronten. YÄY – pluspoäng!

Tennis 7.jpg
Tennis 2.jpg

Marija Sharapova vann första matchen för dagen.

Tennis 1.jpg

Trots en dålig start på dagen rent vädermässigt kom solen ändå fram till slut och taket åkte av.

Men det var ändå lite lustigt att sitta i den knäpptysta arenan och titta på tennisspelare som vore de djur på Zoo. Folk springer för att se Federer värma upp på uppvärmningsbanan, sponsorer snubblar över varandra i en frenetisk kamp för att kränga allt från vin till jättelika tennisbollar, domaren ber publiken vara tyst och publikvärdarna släpper endast in folk mellan set och game för att inte störa spelarnas koncentration.

Väldigt olikt den handbollsvärld som jag själv växt upp och fostrats i, men det var verkligen en fantastisk upplevelse, och jag skulle göra om det – bara för att se Serena Williams eller Novak Djokovic i final. Tennisens kungligheter.

Tennis 3.jpg

Serena Williams är den enda tennisspelaren, förutom Djokovic, som jag faktiskt följt en del.

Tennis 5.jpg

Lite bubbel hör väl till?

Tennis 8.jpg

Så kommer dagens hjälte och publiken blev vild. Novak Djokovic!

Tennis 9.jpg

Så lite fakta för den som vill se tennis:

– Det finns inte ett överflöd av biljetter, utan boka direkt på hemsidan.
– Gå på matcher hela dagen, eller dela upp det i dag- och kvällspass (att rekommendera för att orka)
– Man får ta med egen mat (det var en dyr upptäckt när vi väl var på plats).
Glöm inte följande: regnjacka, keps, solkräm, lättare klädsel som linne/shorts, kamera, vatten och snacks.
Hur du som inte gillar tennis överlever: skumpa!
Att undvika: solen, toabesök direkt efter att en match (trippel-lång kö) och pizza med mycket ost (då får du stå i den trippel-långa kön ofta).
Förbjudet: att prata under matchen eller fota med blixt – då blir det ramaskri!