Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Guldkantat land och månlandskap

Det finns ett hörn av Nya Zeeland som är guldkantat. Golden Bay lockar naturälskare, badsugna semesterfirare och den utrotningshotade hippien. Vi spenderade 5 dagar här och liftade runt som tokar, lyxade till backpacker-boendet med eko hotell och badade på gyllene stränder.

Här finns nationalparken Abel Tasman som är unikt för alla de gyllene stränder som finns längst kustremsan. Dessa lockar fler tusen besökare varje år, och en hel del pälssälar som valt att få sina ungar på öarna i nationalparken. Det är inte tillåtet att campa hur som helt i parken och de flesta besöker bara området under dagen med ett tidsschema att följa. Vi valde att åka längst kusten och hoppa av vid vald strand, vandra till nästa och bli upplockade där för hemfärd. Vi hann med att vandra och bada flera gånger innan båten hämtade oss.

Abel Tasman lång strand.jpg

En av Abel Tamsans många stränder.

Abel Tasman random strand.jpg
Abel Tasman båt.jpg
Abel Tasman track 6.jpg

Gyllene strand nästan helt folktom.

Abel Tasman track 5.jpg
Abel Tasman track 3.jpg
Abel Tasman track 1.jpg
Abel Tasman track 8.jpg
Abel Tasman båtar.jpg
Abel Tasman sälar.jpg

Pälssälarna på klipporna tar det lugnt i solen.

Olika sätt att uppleva nationalparken.

– Hyr en kajak för några timmar till flera dagar. Paddla solo eller med en guide som berättar om parken, naturen och djurlivet. Besök alla stränder eller välj några få!

– Vandra genom nationalparken. Antigen under ett par timmar eller några dagar. Missa inte att du måste boka plats och betala för boendet i stugorna eller på campingplatserna.

– Åk båt längst kusten eller kombinera båt med en vandring mellan stränder för att till sista bli upplockad av båten tillbaka.

Abel Tasman kajak.jpg

Kajak?

Abel Tasman Marijan på båt.jpg

..eller båt?

I Golden Bay finns även Nya Zeelands tätaste hippe community, med centrum i Takaka och Pohara. Gatorna kring Takaka kryllar av små butiker som säljer rökelser, färggranna kläder, prydliga smycken och hantverk. Det mesta är gjort av lokala artister som sökt sig till Golden Bays lugnare tempo. Från ekobageriet sprider sig doften av hobbitbröd medan gårdarna kring Pohara skyltar med ekoprodukter och grödor.

Med all denna hippekärlek är det enormt enkelt att lifta. På vissa platser finns till och med hållplatser för liftare. Man behöver inte ens hålla uppe tummen eftersom skylten med liftar-tummen går det åt en. Jag räknade till 12 liftar totalt under vår vistelse, men den bästa var med ett hippieoriginal, det var ”awesome” hela vägen.

Farewell Spit är en lång udde av sand som skjuter ut i en båge från Golden Bay. Det är rikt på fågelliv och man får inte vandra ut till tippen utan en guide. Vi liftade dit och kom när det var lågt tidvatten. Den västra stranden låg långtråkig framför oss och det stank av ruttet trä och alger. Vi klamrade oss upp över dynorna till den östra sidan där ett vitt och grått månlandskap sträckte sig fler kilometer åt vardera håll. Det var förtrollande vackert och enormt annorlunda från Golden Bays annars gyllene stränder.

Tips på boende: Sans Souci Inn ligger i Pohara och har den allra bästa restaurangen i Golden Bay (om inte NZ). Det är nästan alltid fullbokat eftersom såväl lokalbor som turister gärna vill äta här. Husen är byggda med omtanke på miljön (mulltoa, just saying). I deras trädgård dignar träden av päron, äpplen och plommon och rummen är luftiga och vackert designade.

Socialisera med lokalbefolkningen: Mussel Inn som har livespelningar ett par gånger i månaden, för det mesta blues eller jazz. De serverar även sin egen öl, cider, vin, lemonad och ginger ale.

Farewell spit 1.jpg

Västra sidan av Farewell Spit..

Farewell spit 4.jpg

… och den östra sidans månlandskap.

Farewell spit 2.jpg
Farewell spit 7.jpg
Farewell spit 11.jpg
Farewell spit 9.jpg
Farewell spit 8.jpg