Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Konst i djävulens land

djävul.jpg

Tasmanska djävulens land, såklart!

Tasmanien. Bara några timmars färjeresa från Melbourne och ett absolut måste för den som aldrig satt sin fot på denna underbara ö.

Varför åka till Tassie? Tasmanska djävulen, Australiens bästa viner, vildmarken och en fantastisk östkust med världens kanske bästa stränder. Till och med bilprogrammet Top Gear har strött rosor över Tasmaniens kustvägar. Finns egentligen ingen orsak för att INTE åka hit!

Vi siktade in oss på östkusten och åkte direkt från hamnen och ångest-staden Devenport till delstatens huvudstad, Hobart. En vacker kuststad med hus spridda längst bergssidorna. Det fanns dock en sak som vi inte fick missa: MONA!

CS Philip utsikt.jpg

Utsikten från Mount Nelson där vi bodde hemma hos en familj via Couchsurfing.

Det briljanta och galna MONA

Mona är förkortning för Museum of Old and New Art. Ägaren David Walsh grundade museet 2011 efter att ha stängt sitt tidigare museum Moorilla Museum of Antiquities. Renoveringar för 75 miljoner dollar och voilá.. MONA.

Här finns 400 av David Walshs privata samling samt tillfälliga utställningar. Ja, han är snuskigt rik och har gjort sig en förmögenhet på att utveckla ett spelsystem för att satsa på hästar och annan sport. När han grundade MONA var tanken att all galen och annars illa omtyckt konst skulle få plats här vare sig publiken tyckte om det eller ej. När vi var där hade t.ex. Gilbert & George en utställning på MONA. Deras tryckta bilder föreställande avföring och kors blandat med vapen och brittiska kungahuset var både politisk, äcklig och intressant på ett underligt sätt. Men ja, som ett privatägt museum kan MONA innehålla en hel del konst som andra museum kanske skulle tacka nej till.

Vi tar museets militärmönstrade katamaran från hamnen. På däcket står får uppställa längst relingen som sittplatser, en vitmålad ko blickar ut över aktern medan folk sippar på bubbel och öl från baren. David Bowie nämns i informationsbladet på en rad ställen och man får redan en uppfattning om David Walsh inspiration och smak för konst.

Väl framme vid museet, som påminner om fängelseön Alcatraz, ringlar sig 99 trappsteg upp till ingången. Här börjar redan ”the mind game”. Varför 99 trappsteg? Jag kom att tänka på en viss Jay Z låt – 99 problems. Eller var 100 trappsteg förutsägbart och tråkigt? Why oh why?

Ett par spegeldörrar öppnar sig och mitt i huset finns spiraltrappan ner i valvet. Fasaden av bergväggar utan fönster är mystisk och lokalerna känns som en labyrint. 3 våningar av konst väntar på att utforskas. Vi får en Iphone med hörlurar – vår personliga audioguide med information och intervjuer med konstnärer. Det är en rätt bisarr upplevelse. Efter 2 timmar pratar jag för första gången med Marijan. Vad tyckte han? Hade han sett den där? Visst var det där äckligt eller coolt? Allt som man normalt pratar om direkt vid konstverket fick vänta tills efteråt.

Lite bubbel vid baren och upp till nästa våning. Här finns den artificiella magen som bearbetar riktig mat från kafét och restaurangen. De mest groteska lukterna utsöndras i processen och jag tar två snabba foton och springer vidare. Vad ville konstnären med detta? Påminna oss om vad vi äter? Få in maten i konstvärldens fina salonger? Jag scrollade i Iphone.en för svar på mina frågor.

Överallt finns fantastiska konstverk som äcklar, förundrar och fascinerar. När jag kommer upp är jag alldeles yr. Vi förlänger vår vistelse och bokar om båtturen hem för att hinna med ett besök på restaurangen där de serverar en fantastisk tapas med deras lokala vin som endast säljs i Hobart.

Så summan av kardemumman. MONA är ett museum man bara måste besöka. Det finns inget annat konstmuseum som kan mäta sig med MONA. Sorry, Moderna!

(strikt förbud att fota konsten – men jag kan ändå visa lite från MONA)

Mona 2.jpg
Mona 1.jpg
Mona 4.jpg

MONA

Mona 5.jpg

Museets katamaran

MONA studsmatta.jpg
Mona 11.jpg
MONA ute.jpg
MONA väggar.jpg
Mona 6.jpg

Senaste modet gällande audioguide

Mona 9.jpg
Mona 8.jpg

Konsten i bubblorna.