Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Korken upp för vinlandet Nya Zeeland – Marlborough

Nya Zeeland har tagit steget in i vinvärlden, och idag finns det mycket mer än blott Sauvignon blanc från Marlborough att se fram emot. Från syd till nord finns fler än tio vindistrikt att upptäcka. Jag tog mig an två av dessa och besökte Nya Zeelands bästa ekologiska och biodynamiska vingårdar. Låt mig presentera..

Marlborough

Jag hade sett fram emot en stilla cykeltur på grusvägar mellan rader av vinrankor och böljande lavendelfält. Istället stod vi inför ett grönt industrilandskap med milslånga raksträckor av asfalterad motorväg, och till vårt förfogande en liten vägren. Staden Blenheim, vid vindistriktet är också den gråaste och tråkigaste stad en kan tänka sig. Jag kollar kartan och konstaterar att vingården högs upp på prioriteringslistan – den biodynamiska gården Seresin Estate – ligger längst bort.

Trots bilvägens mindre charmiga betong är landskapet omkring slående vackert. Efter första stoppet på Rock Ferry Wines börjar värmen stiga till enorma 31 grader. Ibland blir vi omkörda av minibussar med berusade turister och då kändes det ändå friskt och sunt att cykla mellan destinationerna.

blenheim-vinrankor-och-rosor

Mängder av vingårdar breder ut sig åt alla håll med bergen i fjärran som fond för den vinindustri som är Marlborough. Här finns giganterna inom Nya Zeelands tillverkning, de som satte landet på vinkartan, men som faktiskt inte började förrän på 70-talet. Det är kul att cykla förbi kända tillverkare såsom Ara Wines, Cloudy Bay Vineyards och Saint Clair Family Estate. Vi slirar dock in på den lilla familjeägda gården Te Whare Ra.

– Vi brukar jorden efter såväl ekologiska som biodynamiska metoder, med handarbete som utgångspunkt i såväl plockandet som sorteringen av druvorna, berättar tjejen bakom disken när vi snurrar glas efter glas av Gewürztraminer, Pinot Noir, Riesling, Pinot Gris och Chardonnay.

Det är en äkta undangömd pärla i myllret av vingårdar. De är inte stora nog att sälja några större delar av sitt vin utomlands, men sist jag kollade fanns fyra olika viner att hitta på Systembolagets hemsida. När vi åter svänger ut på vägen klirrar cykelväskan i takt med trampandet.

blenheim-te-whare-ra

Te Whare Ra försöker ställa om från ekologiskt till biodynamisk odling. Foto: Te Whare Ra

Sista sträckan är tuff. Jag står på pedalerna och försöker undvika alla kringspringande kalkoner på gården utanför Seresin. När den 30 gradig värmen bytts ut till en kylande vintemperatur inomhus skakar det i benen, trodde jag, men det är de facto en jordbävning som ruckar på bordet och klirrar i glasen. Hunden, som sover under bordet, verkar dock inte särskild berörd av att golvet skakar. Seresins välbalanserade Pinot Noir guppar runt i glaset en aning och sen är det över.

– Efter det här måste ni prova lite frisk Chardonnay, säger damen som med skakande händer fyller på våra glas. Hon är märkbart stressad.

– Jag flyttade hit från Christchurch efter jordbävningen 2011. Jag hade en butik mitt i stadskärnan och var nära på att dö. Mina nerver höll på att kollapsa efter den händelsen och därför flyttade jag hit för några år sedan, berättar hon och andas ut.

Vi fortsätter pratar om biodynamisk odling och provar både deras Sauvignon Blanc och mousserande rosé. Seresin är en välkänd biodynamisk gård, men jag får även veta att de haft en svensk vinmakare vid namn Richard Gabrielsson. Jag köper en flaska Sauvignon Blanc och en bok om Marlboroughs ”vinhundar”, med Seresins egen jycke poserande på framsidan.

untitled-1

På den långa vägen hem funderar jag över vinmakeriets möjligheter och jag hoppas att den bara blir än mer hållbar, och bidrar till en bättre värld för oss, djuren, naturen och framtiden. Nästa vindistrikt, Martinborough, skulle visa sig vara det jag hade hoppats av Marlborough – pittoreska grusvägar, vackra vyer och ett stillsamt samhälle.

Besökta gårdar:

Rock Ferry Wines, Te Whare Ra, Seresin Estate och Fromm Winery.