Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Eko vingårdar i Martinborough

Porten till Poppies vinkällare står på vid gavel. Bakom bardisken står självaste Poppy Hammond med välkomstdrinkar i form av musserande rosé. Fräscht och fruktigt efter en lång cykeltur på torra grusvägar. Värdinnan fyller på ishinken med en nyöppnad flaska Pinot Gris. Vingården är fruktansvärt eftertraktat av den bröllopsyra som svept in över Martinborough och det brukar skålas för fullt i kärlekens namn. Idag är det bara några gladlynta vinentusiaster som flockas kring baren. Precis som många andra mindre gårdar i Martinborough finns deras viner endast i den egna källaren.

– Jag gör bara de viner som jag själv tycker om och vill dela med mig. Varje flaska har sin filosofi och historia, berättar Poppy och häller upp ett glas Riesling till två nyanlända gäster som, att döma av deras rosiga kinder, antigen spurtat hit eller redan besökt flera andra vinkällare.

Poppies är inte en 100 % ekologisk vingård, men försöker använda så lite gifter som möjligt. Vid nästa stopp, den världsberömda vingården Martinborough Vineyard, får jag dessvärre veta att de går åt motsatt håll och är i färd med att avvecklar sin ekologiska odling. Tråkigt tycker jag, men kan förnöjsamt konstatera att deras Chardonnay smakar smörpoppade bio-popcorn. Sötman sitter i länge, men inte intresset. Vi vänder och lämnar den bakåtsträvande gården. Undan för undan fylls raderna av vinrankor i med vildblomster – ett tecken på att gifterna avtar.

···

– Biologisk mångfald och hänsynsfull odling är otroligt viktigt för oss, berättar Nakhesa Hammat som tar hand om vinkällaren på Ata Rangi.

Ata Rangis vakthund håller uppsikt över vinlådorna.

2014 försågs Ata Rangi med ekologisk märkning och intresset är stort för omkringliggande fauna och djurliv. På den uppköpta marken Buch Block har ägarna planterat det ikoniska Rataträdet och blivit delaktiga i Project Crimson vars uppgift är att skydda den biologiska mångfalden i Nya Zeeland, speciellt Rataträdet. Ata Rangis yngre Pinot Noir Crimson* har uppkallats efter projektet och en viss procent av försäljningen går direkt till arbetet.

···

Gruset knastrar under hjulen upp till Cambridge Road Vineyard. Framme vid vinkällaren vankar ankor fram och tillbaka med tufsiga kycklingar i släptåg, ännu fler vita fjäderfän svalkar sig i vinrankornas skugga. Solen står högt på himlen och de bruna fjädrarna på tuppen, som patrullerar kring traktorn, glimmar och glänser. Inne i vinkällaren är temperaturen däremot behaglig och osten på bardisken gör sig till känna.

På Cambridge Road Vineyard planterades Martinboroughs första vinstockar av Pinot Noir och Syrah. Gården, som idag ägs av Lance och Bridie Redgwell, brukar biodynamisk odling, vilket betyder att de bara använder sig av naturliga preparat i vingården. Och som andra biodynamiska odlare är även astrologi en viktig del av verksamheten, där månens position är betydelsefull när vinrankorna besprutas med det naturliga preparatet.

– Vill du prova Transit Of Venus? undrar den unga kvinnan bakom disken.

Jag blir pepp på bara namnet och tackar gladeligen ja. Det är en Pinor Noir från 2012 som toppar alla jag provat hittills under dagen.

– Den är vegansk, tillägger hon och berättar hur de naturliga preparaten ofta bereds i kohorn, men att dessa druvor alltså inte besprutats med den metoden.

Lance och Bridie är antagligen Martinboroughs våghalsigaste vinmakare. De provar sig fram mellan olika smaker, kombinationer och tillverkningsmetoder. I vinkällaren har de en trycktank i rostfritt stål samt en ovalformad i keramik.

”My commitment is to making fine, handcrafted wines through meticulous viticulture and traditional winemaking techniques and I look forward to seeing  the legacy of our land improve over my life and handing off  something much richer to my son when the time comes”. – Lance

 

*Not – Ata Rangis Pinot Noir Crimson finns att köpa på Systembolaget för den som är intresserad.