Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Ryanair eller inte?

Av Posted on Inga taggar 0
article-1263905-090550B8000005DC-63_468x286.jpg

Jag har rest en del med Ryanair, dels på grund av att man kan hitta riktigt billiga biljetter om man är ute i god tid men även på grund av att Skavsta inte är så mycket längre bort än Arlanda, både vad gäller tid (åker man buss diffar det mellan 30-60 minuter) och pris.

Frågan är dock om det verkligen lönar sig och om biljetterna är så prisvärda som det först kan verka.. Googlar man Ryanair dröjer det inte länge innan man hittar kommentarer i olika forum av missnöjda kunder som tvingats betala höga avgifter för att de glömt checka in eller haft övervikt. Likaså finns det resenärer som tycker att det fungerar alldeles utmärkt att flyga med Ryanair.

Själv har jag både haft lyckade resor, tvingats betala 200 € i överviktskostnad, blivit utskälld av kabinpersonalen och hjälpt genom incheckningen. MEN det finns några faktorer som alltid spelar in.

Detta bör du veta om du tänkt flyga med Ryanair:

1. Vänta inte för länge genom bokningsprocessen, den tappar lätt kontakten med bokningssystemet och du tvingas börja om igen. Jobbigast är det kanske om du kommit till steget då du angett betalningsuppgifter och inte får någon bekräftelse.

Just detta hände mig och det enda sättet att lösa det på var att ringa Ryanairs kundservice, vilket kostade mig ca 4.90 kr/minut. Dessutom slängde de på luren i örat på mig, utan att lyssna på vad mitt problem var. När jag för tredje gången ringt upp kundservicen och betalat ca 100 kr i samtalskostnad fick jag hur som helst hjälp!!

2. Nej, du behöver varken köpa till reseförsäkring, kabinväska eller incheckat bagage. Men Ryanair har gömt ”nej” alternativen väl. Gör därför gärna en provbokning innan du går vidare till betalning för att hitta alla alternativ som passar dig.

3. Du har lyckats boka och fått en bekräftelse på mejlen – GRATTIS. Nu måste du bara komma ihåg att checka in online via Ryanair.se. Vanligtvis skickas det ut ett email med en påminnelse om att du måste checka in online inför din resa, men det kan vara bra att ha det i bakhuvudet redan när du gör din bokning. När du gjort din online-incheckning måste du dessutom skriva ut de resedokument som visas på skärmen, ett dokument för varje resenär. Glömmer du det får du betala en avgift när du kommer till flygplatsen för att checka in.

4. Handbagage. Har du varit med om att personalen på andra flygbolag ibland sett mellan fingrarna gällande storlek och vikt på ditt handbagage kan du glömma det när det gäller Ryanair. De har ett kartongmått som de ställer över ditt handbagage för att se att ditt handbagage uppfyller måttkraven. Mät därför hemma om du är osäker. Måtten får du under bokningen eller i ditt bekräftelsemejl.

5. Reser du med barn bör du vara vid gaten i god tid eftersom du, om du inte har betalat för bokad plats, får ta det som finns ledigt när du väl kliver på planet.

6. Ta med öronproppar. Ryanair är ett lågprisbolag och tjänar pengar på extraavgifter och försäljning. Vid majoriteten av de flygningar jag gjort med Ryanair har volymen i högtalarna varit så hög att den överröstat musiken jag lyssnat på i hörlurarna.

Kortfattat: ska du resa själv med endast handbagage som uppfyller måttkraven och dessutom haft möjlighet att skriva ut ditt resedokument så bör du ha en smidig resa. Men förvänta dig inte att någon ska se mellan fingrarna om det är något du glömt, räkna istället med att få betala för det – dyrt!