Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Sol, bad, djur, natur, äventyr?

Coeur-de-Voh.jpg

Foto: Yann Arthus-Bertrand/altitudephoto.com

Sol, bad, djur, natur, äventyr? Vad får dig att vilja resa?

För mig har det alltid varit en drift att vilja se och uppleva allt underbart på jorden, både sånt vi människor skapat som städer, byggnader, monument, populära platser, klubbar, restauranger, palats, nöjesanläggningar.. men även naturen, växterna, träden, bergen, haven, vulkanerna, savannerna, djunglerna, djuren.. jag skulle kunna fortsätta rada upp i princip allt som existerar för det är just min motivation till att vilja resa.. jag vill se allt!!

Och dessvärre har inte ens börjat.. jag har levt så många år med att fokusera på de måsten jag har skapat i mitt liv, på mina skyddslinor, så att jag på många sätt blundat för vad jag egentligen vill och tror på. Helt enkelt för att jag varit för rädd för att inse att det skulle vara omöjligt..

Det här blev djupt och det var inte riktigt meningen.. men för några dagar sedan tog jag mig tid att se en dokumentär om det jag älskar så mycket och är så nyfiken på.. (vår planet, vår värld) och som jag dragit mig för att se av just den anledningen jag nämnde innan.. rädsla..

för tänk om jag efter att jag sett den – en vacker film med fantastiska bilder – skulle agera helt irrationellt, sälja allt jag har och bara dra iväg för att se det med egna ögon (jo, det skulle jag faktiskt kunna göra).

tänk om jag får se det jag faktiskt glömmer bort hela tiden, hur vi förstör och förgör vår planet.. ja, det är varje människas skyldighet att känna till men själv glömmer jag det nog hellre än att gå runt med en ständig ångest över att det aldrig kommer att ske någon förändring..

Ursäkter, anledningar vi ger oss själva för att fortsätta blunda.. Men, sagt och gjort.. efter en hel del påtryckningar stålsatte jag mig och faktiskt såg filmen.. och den skapade inte alls någon ångest hos mig.. snarare kände jag igen mig så starkt i berättarens beskrivning av problemen med världen idag, att de åsikter och principer som jag drivs av även existerar i andra, i så stor grad att de faktiskt gör något åt dem..

Jag rekommenderar alla därför starkt att se filmaren Yann Arthus-Bertrands dokumentär HOME-den stora resan som just nu ligger på SVT Play och som alla i Sverige kan se gratis i några få dagar till!!

Berätta gärna vad ni tyckte om den, jag tyckte den var helt fantastisk och utan några som helst ångestframkallanden =)

Bertrand och GoodPlanet foundation har även en Youtube-kanal:

Här kan ni även läsa om organisationen GoodPlanet foundation och deras arbete som startades av filmaren Yann Arthus Bertrand själv, 2005.

Precis så som jag inledde det här blogginlägget – om hur och varför jag älskar att resa – tänker jag även avsluta det. För det är inte bara jag själv som vill se världen, det antar jag och hoppas att även du vill, mina barn, deras barn osv men hur länge finns det vi idag tar förgivet egentligen kvar??