Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Weinerei – ett gratiskoncept?

Av Posted on Inga taggar 0
IMG_5365.jpg

Mycket av det som trendar ute i Europa letar sig så småningom till Sverige, världens första mörkerrestaurang startades redan under 90-talet i Zürich och snart hade konceptet spridit sig till Paris, London och Tokyo. I Berlin sprang vi på Unsicht bar som marknadsför sig som den mörkaste restaurangen av alla mörkerrestauranger. 2006 öppnades Sveriges första mörkerrestaurang – Svartkrogen på Almåsa konferens i Västerhaninge utanför Stockholm.

Något som kanske inte startade i Berlin men som nu är en del av den genuina Berlin-känslan och som jag önskar kom till Sverige snarast, är den så kallade ”betala-vad-du-vill” trenden.

Vi hade hört talas om vinprovningskedjan Weinerei som lät sina besökare betala 2 € för lån av vinglas för att sedan prova så många olika viner de ville och sedan betala vad de tyckte kvällen var värd.

Och det var betydligt mer än bara en billig vinpimplarkväll. Weinerei Forum som baren hette låg på en sidogata i Mitte, något hundratal meter ifrån Rosenthaler Platz på Fehrbelliner strasse 57.

Lokalen bestod av flera olika rum på två våningar, små inredda skrymslen och en undangömd undervåning inredd med ännu större omsorg än entréplanet. Förutom de stora fönstren som vette ut mot gatan från hörnlokalen så kändes det som att kliva in i en lägenhet, ett stort kollektivboende. Men ändock, ett hem!

På bardisken stod två stora ishinkar med 5-7 vinflaskor i varje med blandade vita- och roséviner. Vid sidan om stod ett tiotal rödvinsflaskor uppradade. Det var fullsmockat av folk framme vid bardisken, men trots det verkade de båda bartendrarna ha det lugnt bakom bardisken. Istället för att ta betalt var deras funktion att upplysa gästerna om konceptet och att dela ut vinglas.

Vi provade oss fram bland rosévinerna och blev informerade om pasta- och salladsbuffén i rummet intill. Att hitta en plats i någon av de stora, bylsiga vintagesofforna visade sig bli ett större problem.

Trots att pasta- och salladsbuffén bestod av en tråkig isbergssallad med lite tomat och gurka i och pastan en enkel fjärilspasta med pesto var denna kväll en av de bättre i Berlin. Inte nog med att vi serverades mat och dryck som vi i princip kunde betala vad vi ville för. Vi bjöds in i en gemenskap, en stämning som gav så mycket mer än vad vi fått i en vanlig bar.

Förtroendet smakade gott och innan vi gick vidare lämnade vi precis så mycket som vi blivit föreslagna att ge – 20 euro, trots det hade vi nästan känslan av att ha kommit lite för billigt undan. Särskilt som det inte var någon som lade någon vidare vikt i vad vi betalade när vi gick, utan tryckte ner våra sedlar i en plåtburk och nickade ”hej då”.

Mätta, belåtna och måttliga kände vi oss när vi gick därifrån med funderingarna om Weinerei-konceptet hade funkat hemma i Stockholm eller Göteborg.

Trevlig Valborg..

IMG_5367.jpg

Det var trångt framme vid baren.

ee83c908b8.jpg

Matsalen, inte fullt så mysig som "vardagsrummet".