Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Alternativa Aten

10749479_10153366587153228_1340973663_n.jpg

Aten är och har alltid varit min absoluta favoritplats i Grekland. Många undviker Aten på grund av kaoset och trafiken, smogen och stöket och det tumult som Aten har varit centrum för under de senaste, krisdrabbade åren. Men för mig har huvudstaden aldrig tappat sin magnetiska dragningskraft.

Det som många undviker och skyr, det drar jag mig till.. den kaotiska, råa blandningen av folkslag. Det absoluta kaoset och den demokratiska gatuanarkin. Det smutsiga, skeva, mörka, ljuvligt äkta Aten är för mig ett paradis.. långt bortom de vackra, antika lämningarna. Här känner jag mig fri..

Så du som aldrig har besökt Aten tidigare eller nu återvänt för att verkligen ”göra staden” känner naturligtvis till alla de antika lämningar du absolut inte ska missa i Aten..

..så efter att ha njutit av utsikten från Parthenon, där du ser Aten breda ut sig som ett utfällt skynke nedanför dig..
..när du skrämts ihjäl av glasgolvet på 3:e våningen i det nya Akropolis museet..
..och när du vandrat gatorna i Plaka..
..shoppat i Kolonaki..
..tagit en drink i psirri..

och fortfarande har tid över är detta något du absolut inte ska missa..

1. Söndagsmarknaden I Monastiraki. Här hittar du loppisfynd utplacerade på parkerade bilar, i fullproppade lagerutrymmen, på små stånd blandat med antikshoppar där du kan hitta allt från gamla musikinstrument till böcker, möbler, tyger och foton. För antiksamlaren är Monastirakimarknaden ett paradis, beläget strax under Akropolis. Hade jag haft råd hade jag dekorerat hela vårt hem med saker från antikshopparna i Monastiraki. Var ute i god tid, marknaden pågår till 13-14 tiden och börjar redan tidig morgon. Var beredd på att pruta, håll alltid koll på plånboken, ficktjuvarna tar gärna sin chans och OM du åker bil är det bästa alternativet en betalparkering. Du kan nämligen förvänta dig både trafik- och parkeringskaos. T-bana: Thisseo eller Monastiraki.

athens-image-monastiraki-1.jpg

Loppisutbudet är oändligt.. Foto: athens-greece.us

10749542_10153366585633228_407508609_n.jpg

En kvällsbild från Monastiraki.

2. Den övergivna OS-stadion. För drygt tio år sedan stod de där i all sin prakt, redo att invigas och nyttjas av världens största idrottsstjärnor och mängder av journalister. Hela världens ögon föll på dem. Idag står de kvar, näst intill öde, sånär som på några lokala idrottsföreningar som brukar några av de gigantiska arenorna. Ta hjälp av den här kartan och en dagsbiljett inom det kommunala transportsystemet för att ta dig runt till arenorna och gå i vinnarnas fotspår. Missa dock för allt i världen inte den Panatenska Stadion (T-bana: Stadiou, mitt emot svenska ambassaden) där de första, moderna Olympiska spelen hölls 1896 men som har en historia som sträcker sig till 330 före kristus.

athens-metro-mapsm.jpg

En kartbild över Atens kollektivtrafik. Här hittar du samtliga metro-kartor: http://www.ametro.gr/

10735640_10153366578728228_1588597298_n.jpg
10751829_10153366575378228_564517382_n.jpg
10745050_10153366573453228_177449816_n.jpg

3. Gazi var en gång i tiden Atens renodlade gaykvarter. Här fann du små, trånga, labyrintformade barer, svartmålade från golv till tak där all dryck serverades i plastglas. Från början ett gasverk som nu omvandlats till museum och vernissagehall, idag är Gazi dessutom en av Atens trendigaste stadsdelar där klubbarna och barerna trängs vägg i vägg. Här kan du hitta de flesta musikstilar, från mainstream till hiphop och elektronisk musik. På Karaiskaki torget finner du dessutom Gazarte ett kulturhus med mängder av underhållning, events, livemusik, biograf och bibliotek. Ett hett tips är baren Hoxton, en av få som försökt bevara den gamla industrikänslan.

Hoxton_via-officlal-FB-page.jpg

Hoxton i Gazi.

4. Atens saluhall är något av en upplevelse i sig. Här hittar du samtliga delar av de slaktade djuren, redo att styckas upp och förpackas efter dina önskemål. Fiskmarknaden är fantastisk och innehåller mängder av olika fiskar, skaldjur och sk blötdjur (bläckfiskar). Vid entrén till saluhallen hittar du små, organiska shoppar med det mesta du kan önska dig i frö-, fling- och örtväg. Utanför saluhallen har du grönsaksmarknaden där du även finner korv-, ägg- och ostprodukter till skamligt låga priser. Saluhallen är en guldgruva för matälskaren som uppskattar högkvalitativa råvaror till obefintliga priser. Det enda som är oförskämt dyrt är de olika organiska shopparna. Missa inte soppköket i saluhallen där du absolut måste testa ”Patsa” den traditionella inälvssoppan som äts under påsken och som sägs vara så näringsrik att den till och med ordineras av läkare. Saluhallen hittar du mellan Omonia och Monastiraki.

athens-main-631-1.jpg

Saluhallens fiskdel. Foto: havelistwilltravel.blogspot.com

5. Atens riviera Främst kanske en sommaraktivitet. Men som den Atenofil jag är uppskattar jag naturligtvis alla delar av Aten lika mycket såväl sommar som höst och vinter. Känner du för att ta ett dopp hur som helst och har tillgång till egen bil eller kan ta dig fram med taxi (som är relativt billigt) är en av mina favoritstränder i Aten Schinias. En plats som ligger längs Atens riviera men ändå lite svårtillgängligt. Kristallklart vatten, långgrunt, cafe/restaurang och ett stort plus till den lilla ön med ruinerna som man lätt kan vada ut till och utforska! Men Aten har mängder av paradisstränder längs sina kuster. Här finns dessutom de flesta av Atens alla open-air klubbar som under sommartid är det Grekiska fastlandets partymetropol. NOT TO BE MISSED!!

kavouri.jpg

Foto: www.cycladia.com

En första lätt touch över vad som absolut inte ska missas i Aten.. men det kommer naturligtvis mer ;D

Foton: Johnny Priore