Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Gatorna skakar i Aten

exarchia_clashes.jpg

Foto: ekathemerini.gr

i dubbel bemärkelse. Den 17:e november firas minnesdagen av upproret mot militärdiktaturen 1973. I år, precis som varje år hade det anordnats ett demonstrationståg mellan Tekniska högskolan och den amerikanska ambassaden i Aten. För grekerna och dem som faktiskt var på plats vid kravallerna -73 är den 17:e november ett datum att minnas då frihet segrade, frihet från förtryck, tortyr och den diktatoriska militärjuntan. När tusentals människor, till stor del studenter, idag 2014 går ut på stadens gator för att hedra denna dag och protestera mot dagens ekonomiska restriktioner svarar grekisk kravallpolis med våld. I medierna kablas det ut bilder på brinnande soptunnor, molotovcoctails och blödande utbytesstudenter.

Grekerna är inte ett folk som gjort sig kända för att tyst acceptera oegentligheter och förtryck och de grekiska myndigheterna har inte gjort sig kända för att stå på medborgarnas sida.

Idag är Grekland ett land som politiskt ännu lever på svallvågorna av Sokrates och Platon, demokratins grundande och antikens mystik. Men hur länge kan vi leva i det förflutna och inte förstå att för ett hållbart samhälle krävs mer än vandringssägner? Hur mycket jag än älskar den grekiska givmildhetens mentalitet får den inte nyttjas av kommersiella syften. Att duka överflöd på bordet betyder inte att fler blir inbjudna att äta, utan att de som redan sitter där blir desto fetare. Och för att få en förändring krävs mer än enbart utbytta, folkvalda toppolitiker.

Tack vare Greklands placering vid Medelhavet, i perfekt avstånd från Ekvatorn var det en gång här de idealiska förhållandena för en bofast, framstående civilisation där kultur, sport, filosofi och demokrati blomstrade.

Tack vare Greklands placering över de kontinentalplattor som då och då stöter samman var det den 17:e november inte mindre än 7 jordskalv, varav den starkaste mätte 5.5. Som om naturen ville säga, ”skärp er”. Det vi en gång byggt upp kan tas ifrån oss på ett ögonblick om vi inte lär oss att förvalta det bättre och idag, när antiken sedan länge är förbi är det hög tid att ge det Grekiska folket ny mytologi att vara stolta över!!

#thisisgreece