Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Prästerskapet slutet för turismen?

10609150_10153160046648228_1142773193_n.jpg

Meteora i soluppgång, vi bröt mot både den ena och den andra regeln för att få till den här bilden ;P

När klockan ringde strax efter kl 05 var det fortfarande mörkt ute. Tack vare de stora klipporna som omringar Meteora och Kalampaka dröjer det flera timmar från gryningen tills dess att man ser solen gå upp över klosterklipporna. Förväntansfulla gav vi oss iväg för att fota magiska bilder på Meteora under soluppgången, men detta skulle bli en dag med många vändningar.

Vi körde till samma utsiktsplats vi varit vid kvällen innan eftersom det där, enligt våra beräkningar skulle bli bäst bilder i soluppgången. När vi stannade bilen och upptäckte en man ligga och vila på en av bänkarna bredvid sin motorcykel tänkte vi naturligtvis att det var någon som var där i samma ärende som oss och vi skuttade glatt ur bilen för att växla några ord och ta reda på vart de bästa fotomöjligheterna skulle vara.

Men det visade sig vara en tvärnit, mannen vi stött på var nattvakten som informerade oss om att vi hade inkräktat på kyrkans område och om vi skulle vara kvar efter kl 8 då de övriga vakterna började sina skift skulle vi med allra största sannolikhet bli bötfällda. Att vistas vid Meteora var strikt förbjudet mellan 22 och 09, att fotografera var ännu värre, fick vi veta. Där stod vi med hakorna i marken och undrade hur det ens kunde vara möjligt, var det här ett skämt?

10613929_10153160050298228_732758401_n.jpg

Ett smygtaget foto av ett av klostren.

Vi avslutade samtalet med att han skulle se mellan fingrarna denna gång men lämnade oss med förmaningen att vara borta innan kl 08 och ett varningen ord: även om han hade haft överseende denna gång hade han inte tvekat att ge oss en saftig böter i kyrkans namn om han upptäckt oss bryta mot fotoförbudet!

Det bryska mottagandet och det faktum att det tog väldigt lång tid för solen att titta fram bakom klipporna gjorde oss aningen molokna den här morgonen och vi återvände till hotellet med en mängd frågetecken.

10578024_10153160051868228_286901615_n.jpg

Jag njuter av det magiska Meteora i solnedgången..

När vi framåt kvällen letade oss in till byn för att få något att äta passade vi på att fråga restaurangägaren om det verkligen kunde vara förbjudet att vistas och fotografera vid Meteora under särskilda tider och det var som att öppna Pandoras ask, på en kvart hade vi fått hela den underliggande konfliken mellan prästerskapet i Meteora och de lokala näringsidkarna som levde på turismen, förklarat för oss.

Restaurangägaren som vi för enkelhetens skull kan kalla Petros, berättade att prästerna under det senaste året begränsat tillgången för turisterna alltmer vid Meteora.

– De vill förbjuda allt, Redbull ville göra ett event här som skulle ge oss publicitet över hela världen men prästerna vägrade tillåta det. Klättrare från hela världen kommer för att klättra på Meteoras klippväggar men nu är det inte längre tillåtet. Flera filmare har sökt tillstånd att få filma vid Meteora, även det något som skulle gynna turismen och skapa rubriken världen över men de får nej. Vissa har filmat här i hemlighet men internationella producenter kommer knappast hit och tar chansen om de inte har tillstånd, fortsatte han.

Varför, frågade vi snopet och Petros fortsatte att spruta ur sig anledningar till konflikten.

– Prästerna tror att de har ensamrätt på Meteora, det är ett världsarv som vi alla ska ha tillgång till men så länge de får intäkterna från entréavgifterna som de inte ens betalar skatt för så bryr de sig inte om oss andra.

– Vi småföretagare som lever på turismen till Meteora drabbas alla av det här. Om ingen kan besöka Meteora, om allt fler förbud införs betyder det betydligt minskade intäkter för oss som driver restauranger- hotell- och annan turismverksamhet, suckar Petros.

Men vad kan ni göra åt det då? Frågade vi.

– Inte mycket svarade Petros något uppgiven. Motståndarna här i kommunen har samlat namnunderskrifter och det har både skrivits om det i tidningar och lyfts fram i radio och tv men kyrkan är fortfarande staten i staten i Grekland och det är svårt att få rätt mot dem, de gör som de vill.

När vi nu körde genom Kalampaka hem såg hotellen, skyltarna och turistbutikerna med ens åldrade och övergivna ut, som en spökstad, övergiven sedan 80-talet, det var tydligt att dagens turism till Meteora långt ifrån mättar alla familjer som har turismen som enda inkomstkälla.

Busslasterna av turister som varje dag köar i timmar för att betala sina 2€ per person för att komma in och se de magnifika klostren kommer knappast att minska. De stora turistbussarna från de större hotellkomplexen dit turisterna kommer på charter med förbetald helpension. Där intäkterna från turismen går till internationella hotellkedjor och redan framgångsrika entreprenörer.

Medan turismen som skulle gynna Petros och hans vänner (det familjeägda pensionatet över gatan, de lokala bönderna och hantverkarna) klättrarna, äventyrsturisterna, back packers, filmteam som kommer för att skildra de magnifika klipporna, de turister som stannar längre än tills ”touren” är slut för dagen och spenderar sina semesterpengar i byn, är redan på väg att försvinna.

Foton: Johnny Priore

Follow my blog with Bloglovin

resebloggar.info