Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Illegala fotgängare i Antwerpen

11215902_10153926225733228_918645458_n.jpg

Antwerpens magnifika tågstation. Foto: Johnny Priore

Efter en fantastisk första dag i Bryssel och botanisering i stadens minoritetscentrum med mängder av intressanta restauranger vaknade vi upp till en första tourdag i Antwerpen.

Efter en klassisk hotellfrukost tog vi oss ut för att se så mycket av staden som möjligt innan vi skulle möta upp resten av gänget vid 14-tiden. Tyvärr var tiden alldeles för begränsad, vi hade velat ha betydligt mer tid att utforska omgivningarna med.

Så snart gruppen var samlad – Anne och Meike från Holland och Steven Hoffman, amerikan bosatt i Polen. Gav vi oss iväg mot cyclant.com och Nicolas som skulle guida oss runt staden på cykel.

Det var helt klart ett av de bättre alternativen för oss för att uppleva så mycket som möjligt av Antwerpen när vi hade så kort tid på oss. Och Nicolas tog oss runt till hans egna smultronställen. Något av det häftigaste under cykelturen var cykelhissen som man kunde ta ner till tunneln som ledde under floden som delar staden i den nya och den gamla delen. Men vi fick även höra historiska berättelser och antikmarknadstorget- slaktarhuset och många andra platser i staden.

Men det var inte enbart glada miner, när vi passerade Antwerpens bordelldistrikt passade jag på att cykla förbi de så kallade fönsterkvinnorna, kvinnorna som sitter på display bakom stora skyltfönster och väntar på sina kunder. Kvinnor som du och jag.. Det gav en ganska tråkig om än intrigerande bild av staden som jag dittills endast sett som fantastisk.

Ett tips för den som befinner sig i Antwerpen och har slut på idéer är att bege sig till ett av områdena i Antwerp nord som tidigare var ett vagnhus för tåg men nu byggs om till cafe, kulturcenter och vattenlekplats för både barn och vuxna. Ett perfekt läge och mycket folk!!

11262356_10153926195278228_297319649_n.jpg

Middag med gänget på Zuiderterrass. Foto: Johnny Priore

Middagen åt vi vid en restaurang precis intill floden som ska vara väldigt bra, enligt dem som vet, så att säga. Med andra ord, lite dyrare, lite snofsigare än det vanliga haket..

Vi testade en laxtallrik som förrätt som var helt magnifik, men resten av middagen var medelmåttig. Pepparsåsen var blaskig och föll oss inte riktigt i smaken, köttet var lite av det segare slaget.. men chocklad- och caramelefterätten var helt fantastisk!! Jag hade gärna gått tillbaka bara för en av bitarna från den.. och laxen.. ;P

När vi hade skiljts åt och jag efter midnatt äntligen fått tid att jobba lite tog jag datorn med mig ner på torget för att sätta mig på en pub och skriva. Det var sent och knappt några bilar på vägarna, så jag sneddade lite fint över gatan strax efter att en polisbil passerat, den gjorde en usväng och blockerade gatan för mig. Ut tittade en stel och allvarlig polisman i 30-årsåldern:

– Du gick mot rött, sa han och tittade stint på mig.

– Jaha, sa jag.

– Du kan få en riktigt saftig böter för det, fortsatte han.

– Vaddå är det olagligt? svarade jag.

– I ALLA länder i Europa är det olagligt tillade hans kvinnliga kollega märkbart uppretad.

– Jaha, svarade jag, hade ingen aning om det. Ska ta det lugnt nästa gång då, svarade jag.

– Du BORDE veta om det, fortsätter poliserna lika surt, vart kommer du ifrån??

– Turist från Sverige, bor i Grekland för tillfället, så ledsen för det , ska inte göra om det. Sa jag och log mitt bredaste leende.

Det var knappt så att de ville åka därifrån, ett tag trodde jag att de skulle hoppa ur bilen och göra verklighet av sina hot om böter, men jag lyckades undkomma.. med dödens blick.

Jag pratade snabbt med en väldigt trevlig servitris på Bar Joseph där jag satt mig ner för att arbeta som vänligt talade om för mig jag hade haft tur – det kan ge en böter på 150€!!

Så Antwerpen var en trevlig stad, men jag tror deras poliser har alldeles för lite att göra!! =)