Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

35 år i Tallinn

Jag är ingen kryssningstjej och egentligen var det en helg i Rom som lockade men med tidsbrist och osynkade flygtider fick vi istället spendera födelsedagshelgen i Tallinn. Och ska man nu kryssa så får man göra det med stil, tänkte jag och bokade in så mycket jag kunde under den tid vi hade.

_MG_3328.jpg

Delux-hytt med champagne, fruktkorg och stort fönster. Jag njöt!

Vi bokade en långhelg med en natts övernattning i Tallinn. Båten avgick från Stockholm 17.30. Så snart vi gått på passade vi på att njuta av lyxhytten en stund innan bordsbokningen på Restaurang Steak House på M/S Romantica.

Maten var något dyr men smakade bra. Därefter passade vi på att göra kryssningen så som sig bör, genom att delta i så många kvällsaktiviteter som möjligt. Showen var ok, en burlesk-inspirerad dansföreställning som var det mest intressanta vi såg på båten. Vi shoppade i tax-freen som var svindyr i jämförelse med vad den varit. Allt utom alkohol var svindyrt, bör tilläggas. Slutligen tog vi en sväng till karaoken och ett relativt tomt dansgolv i nattklubben innan vi gav upp och lade oss för natten.

Morgonen efter vaknade vi när vi lagt till i hamnen. Efter att ha checkat in på City Hotell Tallinn som låg perfekt intill en av de större köpcentren med gångavstånd både till hamnen och gamla stan hoppade vi in i en taxi för helgens första äventyr – KGB:s skjutbana.

_MG_3380.jpg

En lätt nervös men peppad förstagångsskytt.

IMG_3340.jpg

Ett urval av vapnen vi fick provskjuta.

_MG_3350.jpg

Att sikta var betydligt svårare än jag först trott och svettiga handflator, ett hjärta som dunkade fort och ett rejält adrenalinpåslag gjorde det ännu svårare.

_MG_3366.jpg

Rekylen på vapnen var värst.

_MG_3373.jpg

Även fotografen fick upp pulsen ordentligt.

Trots personalens knackliga engelska lyckades vi komma överrens om ett skjutpaket som vi skulle få testa, ett urval av storkalibriga vapen. Innan vi gick in på skjutbanan utrustades vi med hörselskydd och skyddsglasögon.

När vapnen var framplockade och laddade fick vi ställa oss vid en säkerhetslinje och en snabb genomgång av varje vapen innan vi sköt. Sedan provade vi varje vapen varannan gång. Det var minst sagt en upplevelse och adrenalinstinna staplade vi oss därifrån.

Nog för att det var roligt att testa så måste jag säga att jag har större respekt för vapen idag än vad jag hade innan. Vapen ska endast hanteras av personer som har kunskap om dem och kan hantera dem (det är därför vi har vapenlicens) så om jag var en förespråkare av hårdare vapenlagar innan provskjutningen är jag nu än mer övertygad om att så få vapen som möjligt bör finnas ute i samhället.

Efteråt tog vi spårvagnen tillbaka till stan och passade på att uppleva vintermarknaden i gamla stan. Vi drack en fantastisk estländsk varm glögg, promenerade på stadsmuren och begav oss till casinot för en stunds underhålling.

Dag två i Tallin var motsatsen till dag 1. Vi började med att klippa oss på hotellets salong. En duktig frisörska som vi betalade en tredjedel av vad vi hade gjort i Sverige. Därefter passade vi på att shoppa julklappar i köpcentret intill hotellet och därefter fick vi en varsin massage innan det var dags att ta oss tillbaka till färjan och äta en ordentlig julbordsbuffé medan vi gav oss av mot Stockholm igen.

Vi hann även med ett kort besök på en av de ryska marknaderna något utanför staden där man kunde fynda picklade grönsaker, färska tranbär, alla möjliga slags korvar och mängder av livsmedelsprodukter. Där fanns även ett mindre perukeri och småkiosker så fyllda av prylar att man knappt såg in genom betalningsluckan.

Kort och gott en fullsmockad lyxhelg i Tallinn till en bråkdel av priset vi hade betalat i Stockholm eller för all del i Rom.. =) Förhoppningsvis tar vi en kryssning snart igen.