Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Barossa Valley – du har allt att vin(n)a

Jag är själv tveksam till arrangerade resor, dvs där man bussas från den ena sevärdheten till den andra med stopp i souvenirbutiker och restauranger där maten är förbeställd. Jag vet att det finns människor som älskar den sortens resande och inte skulle vilja åka på annat vis, men det är inte min melodi.
Nu vill jag faktiskt ändå slå ett litet slag för arrangerat resande. Det finns nämligen på många ställen i Australien olika turer man kan följa med på. En del varar bara några timmar och andra i flera dagar. Med guide som har lokal kännedom brukar det vara intressanta utflykter och man träffar andra resenärer och har trevligt tillsammans.

Om man är sugen på att besöka vingårdar i Adelaides omnejder så passar en arrangerad utflykt alldeles utmärkt. Vem vill vara den som kör hyrbilen på en sån resa?
Vi hoppar på bussen som ska ta oss till Barossa Valleys vindistrikt. Bussen vindlar sig genom morgontrafiken ut ur staden. Föraren tillika vår guide är en glad typ, som värmer upp med ett par fräckisar. Folk skrattar lite försiktigt.

wispering-wall.jpg

Första stoppet har dock inget med vin att göra. Det är en gigantisk dammbyggnad, som har den lustiga egenskapen att man kan stå i ena änden och prata i vanlig samtalston eller till och med viska till någon som står i andra änden 200 meter bort. Fördämningen går också under namnet Whispering Wall.

Barossa Valley är med ett 50-tal vingårdar det största vindistriktet i Australien. Det var invandrade tyskar som började odla druvor för vinframställning i Barossa Valley, och man ser många vingårdar med tyskklingande namn.
Om man vill handla och äta tyska specialiteter så kan man göra sig ett ärende till turistbyn Hahndorf utanför Adelaide.

yaldara.jpg

Första vingården, som vi stannar vid är Yaldarra, där det serveras lunch. Därefter är det först guidad tur och sedan provsmakning.
Yaldarra är till skillnad från de andra vingårdarna på resan en anläggning som byggts för att ta emot turister. Givetvis kan man köpa vin därifrån också.
Provsmakning ja, på varje ställe där vi stannar, hälls det upp generöst utan att det för den sakens skull förväntas att man ska köpa något.
Och tänka sig; efter det första stoppet så är stämningen lite muntrare i bussen. Vår guide hänger på och drar fler fräckisar. Några äldre damer skrattar högt.

orlando.jpg

För oss svenskar är det lite roligt att komma till Orlando, vingården där man bl.a. gör Jacob’s Creek. Sverige är en av de allra största importörerna av australiskt vin, och åker man runt i vindistrikten i trakten kring Adelaide och Hunter Valley i N.S.W. nickar man igenkännande åt namnen på skyltarna. Man har sett dem hemma på Systemet.

wine1.jpg

Man behöver inte vara vinkännare för att uppskatta en utflykt som denna. För den som vill bli intresserad finns alla möjligheter att lära sig lite. På vingårdarna berättar man mer än gärna om vinerna och deras olika karaktärer alltmedan det hälls upp rieslingar, mousserande viner, Shiraz, Cabernet Sauvignon, Merlot, Chardonnay, Sauvignon Blanc…

Vi hinner även med besök på Richmond Hill och Seppeltsfield. På den sistnämnda köper vi med oss ett par flaskor till våra vänner nere i Adelaide.
När bussen startar för att ta oss tillbaka till Adelaide är stämningen hög. Guiden gräver djupt i fräckispåsen och får ett mullrande skratt i belöning.
Det är emellertid en formkurva som strax böjer skarpt neråt; 15 minuter senare sover så gott som alla bussens vinprovare. Mycket märkligt…

Någon mil utanför Adelaide väcker chauffören oss med en högljudd gäspning i högtalarna. Han hoppas att vi har sovit gott. Han försäkrar oss att det har han gjort. Det kommer några få, trötta skratt från yrvakna passagerare.
På väg in i staden får vi några sista sevärdheter utpekade innan vi på något osäkra ben kliver av bussen i centrum.

tunnor.jpg

Befinner du dig i Adelaide? Tycker du om vin? Har du en överseende inställning till dåliga fräckisar? Svarar du ja på alla frågorna, så bör du snart vara på väg till Barossa Valley!

viner.jpg

Web
Barossa Valley Sightseeing
Om Barossa Valley
Orlando Wines