Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Queensland – Semesterparadiset

Ibland har man tur. Av någon outgrundlig anledning är platserna längst fram på andra våningen på dubbeldäckarbussen lediga. En resa med panoramautsikt väntar oss! Vi slår oss ner med belåtna leenden alltmedan bussen rullar ut från Townsville och vidare mot Cairns. Det är januari och vi befinner oss i regnperioden. Dock har vädergudarna viftat med trollstaven över norra Queensland; förutom den obligatoriska eftermiddagsskuren med ösregn i 45 minuter, har vi haft sol varje dag i över en vecka.

Med en temperatur på 30 grader och nära 100% luftfuktighet känns det skönt att sitta på den svala bussen och se landskapet glida förbi utanför. Vi åker på Bruce Highway utmed kusten. Vägen kantas av, de för norra Queensland så typiska, fälten med sockerrör varvat med bananplantager.
Förutom några barnfamiljer verkar en överväldigande majoritet på bussen vara backpackers som vi. Från de andra sätena hör vi engelska med både brittisk och amerikansk accent, tyska och danska. I Tully kliver ett svenskt par på. Om man vill besöka platser, dit få turister åker, är australiska östkusten inte riktigt rätt ställe.

sugar-cane.jpg

Sockerrörsfält från bussen

För den svenske förstagångsbesökaren är rutten nästan given. Man startar med någon vecka i Sydney för att sedan bege sig norrut. Reser man tillräckligt långt, och det gör man, hamnar man i Queensland.
Queensland verkar vara svenskarnas favoritdeltstat i Australien. Efter New South Wales är Queensland just den delstat som besöks av flest turister. Den typiske turisten/backbackern håller sig utmed kusten. Få är de som vågar sig in mot de centrala delarna. Det är egentligen inte speciellt konstigt med tanke på att det finns så mycket roligt att se och göra från gränsen till New South Wales upp till Cape Tribulation i norr.

Flag_of_Queensland.png

Queensland kallar sig för Sunshine State på bilarnas registreringsskyltar, och visst är soltimmarna många. De södra delarna har ett behagligt klimat så gott som året om. De norra delarna har monsun från oktober till april och torrperiod maj-september. Under regnperioden kan en del vägar vara stängda pga översvämning. De inre delarna av Queensland har torrt och varmt hela året.

queensland-coast.jpg

Ett stycke kust mellan Cairns och Cap Tribulation.

Norr om Cape Tribulation, och inte minst Cooktown, är det inte många turister som åker. Den nordligaste delen av Cape York-halvön är mycket svårframkomlig och speciellt under regnperioden som sammanfaller med den tid på året, då flest svenskar besöker Queensland (december-februari). Inte ens under den torra delen av året är vägarna norr om Cooktown att rekommendera för fordon, som saknar fyrhjulsdrift.
De inre delarna av delstaten ses inte heller av speciellt många besökare. Själv har jag korsat Queensland på tvären, när jag från Northern Territory bilade österut på Barkly Highway in i Queensland och ut till kusten. Det såg ut som de inre delarna av Australien ofta gör: Kargt, torrt och mycket vackert. Till skillnad från området runt Alice springs och Uluru hade marken här en mer gul ton snarare än det röda, som man förknippar med The Red Centre. Gruvstaden Mount Isa är enda större bebyggelsen på denna vägsträcka.
Brisbane, Queenslands huvudstad, ligger nere i söder, inte långt från gränsen till New South Wales. Brisbane är med sina två miljoner invånare Australiens tredje största stad efter Sydney och Melbourne.

gbr-diver.jpg

Redo för ett dyk på Stora Barriärrevet. Foto: Anne Drejenstam

Men hoppsan! Jag höll på att glömma det kanske viktigaste; en stor anledning till att du och alla andra vill åka till Queensland: Stora Barriärrevet. Från Fraser Island i söder och längs med kusten upp till Cape York sträcker sig världens största sammanhängande korallrev. De flesta åker ut till Stora Barriärrevet från Cairns, eftersom sträckan mellan fastland och rev är som kortast där.
Snorkling, dykning och andra äventyrsaktiviteter såsom bungy, fallskärmshopp och rafting är förknippade just med norra Queensland och utgår ofta från Cairns. Visst finns dessa nöjen på andra ställen i Queensland och i resten av Australien, men Cairns har kommit att bli ett riktigt aktivitetscentrum, där folk övernattar mellan revutflykten, turen upp till regnskogen och bungyhoppet.

dingo-fraser1.jpg

Dingo söker efter något ätbart på Fraser Island. Foto: Sophia Drejenstam

Paradisöarna Dunk Island, Lizard Island, Fitzroy Island och Green Island drar mest till sig resenärer med en mer tilltagen budget. För backpackern är Fraser Island längre söderut utanför Hervey Bay mer överkomligt.

I Australien anses folk i Queensland vara lite mer ”bonniga” än resten av befolkningen och det är inte så underligt med tanke på att jordbruket, i huvudsak odling av sockerrör och bananer samt boskapsuppfödning är en viktig del av delstatens ekonomi. Det är därför troligt att om du har hamnat på en lantbruksfestival med boskapsauktion, rodeo och countryband på utomhusscen, så är du just i Queensland.

Bussen har nått utkanterna av Cairns. Timingen är perfekt: Regnet, den förväntade eftermiddagsskuren, har just dragit förbi, när vi kliver av bussen. Den intensiva, fuktiga värmen slår emot oss. Tropiska Cairns hälsar oss välkomna. Vi kippar lite efter andan och kisar mot solen. När vi har hittat någonstans att bo, ska vi försöka komma överens om Stora Barriärrevet eller regnskogen blir vårt första mål.

Så här vill Queensland locka till sig besökare.

Webb
Queenslands officiella turist-site
Facebook: Visit Queensland
App för iPad: Queensland Explorer Holiday Planner