Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Gästblogg: Vagabond, digital nomad, och social entreprenör.

Under mitt arbete med Svenska Nomader har jag kommit i kontakt med flera fantastiska personer som driver egna idéer och vågar skapa sin egen väg framåt. En av de personerna är Emelie Ekblad, social entreprenör och grundare av den digitala marknadsplatsen Dessaga. Följande är ett gästbloggsinlägg från henne:

 

Vagabond, digital nomad, och social entreprenör. Bara buzzwords? Vad betyder de egentligen? Och hur hänger de ihop?

Utan att försöka mig på någon akademisk definition (för där råder ändå ingen enighet i dessa områden), kommer här min vy på dem,

Svenska nomader – en mötesplats för digitala nomader

Av Posted on Inga taggar 0

Begreppet digital nomad beskriver ett sätt att jobba; och ett sätt att leva. Med hjälp av digitaliseringen kan vi idag förändra vad det traditionellt har inneburit att ha ett 9 till 5-jobb. Med en laptop och en stabil Wi-Fi-uppkoppling går det idag att jobba från var som helst; vare sig det är hemma, på ett café i Tokyo eller i en hängmatta på Bali.

Jag har själv benämnt mig som digital nomad sedan det att vi först flyttade till Tokyo 2014 (jag skrev om det för Vagabond 2015 här). Jag har fortsatt jobba mot Sverige genom mitt egna företag på distans,

Kawaii Monster Cafe

Av Posted on Inga taggar 0

Tokyo är fyllt av spännande och ofta helt galna temarestauranger och kaféer. Utöver robotor, maids och ninjor finns det numera möjlighet att dricka kaffe och äta en blå hamburgare tillsammans med söta monsterflickor på Kawaii Monster Cafe i Harajuku. Fiket känns som något taget direkt ur en sagobok, eller kanske snarare ett Super Mario-spel. Med starka färger, plastinredning och en gigantisk karusell med rosa kaniner som snurrar runt precis vid ingången och en gång i timmen fungerar som scen för monsterflickorna som ger sig upp och dansar.

Du hittar fiket på 4e våningen i byggnaden precis bredvid Tokyu Plaza.

50 av 50 innan 30: Namibia

namibia

Elefanterna här bakom hade trampat ned staketet och röjde runt på vår kamp under natten i nationalparken Etosha i norra Namibia. Innan den 5 timmar långa bilfärden tillbaka till Windhoek stötte vi ihop med dem igen precis vid vattenhållet där vi kvällen innan hade suttit och druckit varsin Windhoek Lager, samtidigt som vi tittade på en noshörning som släckte sin törst i solnedgången.

Namibia; mitt livs första safari, besök hos min vän Josefin som just nu arbetar med kvinnofrågor i landet och slutdestinationen på mitt mål: femtio länder före 30. Nu återstår bara resten av världen!

Anna startade egen dykshop på den japanska paradisön Ishigaki

unnamed.jpg

Anna Toyoshima har i fyra år bott tillsammans med sin japanska man, Toyo, på den tropiska paradisön Ishigaki som tillhör prefekturen Okinawa i södra Japan. I april i år startade hon och Toyo dykshoppen Viking Scuba Kabira där de tar med sig dykentusiaster och nybörjare ut på havet för att dyka med de berömda mantorna som finns runtom ön.

När jag når Anna via Skype tidig morgon från London, där höstvindar redan börjat piska trädgrenarna utanför fönstret, är det redan tropisk varm kväll på Ishigaki på andra sidan jorden. Ön som jag planerat att besöka nu i snart tre år,

Experimentella cocktails i China Town

chinatown4.jpg

Bakom en anonym dörr i pulserande China Town, alldeles invid en av de många kinesiska familjerestaurangerna vars fönster är dekorerade med nyrostade pekingankor, hittar du en smal trappa som leder upp till Experimental Cocktail Club – enligt mitt tycke en av de mest intressanta cocktailbarerna i London. Gå fram till dörrvakten klädd i svart med besluten blick för att bli insläppt till den baren som sträcker sig över två våningar och där drinkar för alla smaker går att hitta; Saint Germain Des Prés är en personlig favorit med gin, fläder och gurka.

chinatown2.jpg
chinatown3.jpg
chinatown1.jpg

Galapagosöarna – kortfilm

Av Posted on Inga taggar 0

Åtta dagar, sju öar, magisk natur och tusentals vilda djur. Vi spenderade påskveckan på katamaranen The Queen of Galapagos under och kryssade oss fram mellan Galapagosöarnas häpnadsväckande landskap och vatten.

Resan tog oss från flygplatsen på San Cristobál och sedan vidare till öarna Santa Fé, Santiago, Genovesa, Bartolomé, Rábida och Santza Cruz.

På vägen fick vi simma med sjölejon, snorkla med hajar, promenera längst lavalandskap med lavaiguaner, bestiga berg, se blåfotade boobies och fregattfåglar, pingviner, krabbor, sälar och givetvis jättesköldpaddor.

Bao – trendigaste taiwanesen i SOHO

bao_london.jpg

Bao i SOHO specialiserar man sig, inte helt oväntat, på den taiwanesiska ångkokta bröddumplingen bao som är en populär snack i Taiwan, oftast fylld med fläskfärs och jordnötter. Den lilla restaurangen har bara plats för 32 personer, och kön ringlar sig alltid lång utanför den grafiskt snygga shoppen på Lexington Street. Det tog oss en timme innan vi fick komma in och äta oss mätta på baos och andra taiwanesiska smårätter som ankhjärta, friterad kyckling och pilgrimsmussla – som sedan sköljdes ned med jordnötsmjölk och te. Det går även att beställa en glassfylld bao till efterrätt.

Ät middag hos främlingar – gå på en Supper Club

grubclub_vivian.jpg

Efter rekommendation från engelska vänner var vi igår för första gången på en supper club. Konceptet går ut på att du istället för att äta mat på restaurang går på middag hemma hos eller i en annan spännande lokal som hyrts av en kock – och sätter dig runt bordet med en 10 andra personer som också tilltalats av kvällens meny. Ofta är det BYOB (bring your own beverage) och gästerna får själva ta med sig vad de tänkt dricka till middagen.

Vi bokade via tjänsten Grub Club som förmedlar flera supper clubs varje vecka och som de beskriver med sin slogan: ”It’s like a restaurant,

Ser Wong Fun – ormrestaurang i Hong Kong

serwongfun4.jpg

För att hålla sig varma om vintern är soppa med strimlad orm en lyxig favorit hos Hong Kong-borna. Ser Wong Fun på Hong Kong island, invid Central–Mid-Levels escalator, har funnits i 125 år och bjuder på ett imponerande urval av ormrätter. Allt från den populära ormsoppan, ”snake banquet bowl”, till friterad orm med allt från sparris eller selleri till krabbkött och äggvita.

Inne på restaurangen trängs sällskapen tillsammans runt runda bord och varmt te dricks glatt som måltidsdryck medan skålar med mat skickas runt mellan familjemedlemmar och läggs upp på tallrikarna.

– Ni kan få smaka lite av min mat,