Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Tokyos komplexa tåg- och tunnelbanenät

tokyo_metro_beautiful.jpg

I storstadsområdet Tokyo bor det ungefär TRETTIOFEM MILJONER människor – världens största stad. Då kan ni föreställa er hur extremt stort tåg- och tunnelbanenätet är. Särskilt som genomsnittstiden för en japan att pendla till jobbet varje dag är mellan 1,5 till 2 timmar. Inte undra på att de lärt sig följa extrem disciplin i morgonrusningen.

Jag kände mig tvungen att dela med mig av bilden ovan som föreställer hela storstadsområdets tåg- och tunnelbanenät. Enormt! Cirkeln i mitten är JR-linjen Yamanote som cirkulerar centrala Tokyo och passerar alla de större stationerna som Shinjuku, Ikebukuro, Ueno, Akihabara, Tokyo, Shinbashi, Shinagawa, Shibuya och Harajuku. Precis i mitten ligger kejsarpalatset. De färgglada sträcken är de olika tunnelbanenäten som går genom staden. Och resterande gråa linjer är JR-linjer och privattåg som når överallt du kan tänkas önska komma. Systemet sträcker sig även ner och runt japans näst största stad Yokohama i söder.

Turligt nog kan man använda samma tunnelbane- och tågkort i hela landet (du kan alltså köpa ett kort i Tokyo och använda det på tåg och bussar även i Kyoto, Hiroshima och Osaka). Kortföretagen heter Suica och Passmo, och det är vilket som vilken av dem du väljer att skaffa.

Ett ännu större plus är att Google Maps är HELT integrerat med hela Japans tåg- och tunnelbanesystem. Du kan kolla restid och pris för både lokala resor så väl som för längre resor över hela landet med Shinkansen (snabbtåg). Ännu större plus är att till och med plattform som tågen går från står med, vilket är extra tacksamt vid en jättestation som Shinjuku eller Tokyo.

Allting är riktigt ”benri” som japanerna själva skulle säga; det vill säga ”bekvämt”. (Ett favoritord tillika motto i det här landet!)

Bilden på Tokyos tåg- och tunnelbanesystem kommer från det koreanska kart/affischföretaget Zeroper Zero som även säljer liknande affischer från andra storstäder som NYC, London, Paris, och så givetvis Seoul. Affischerna kostar US$20 styck, och vill du ha bilderna som mindre bärbar karta att ta med dig på din resa kostar de US$10 via webbshoppen. Företaget samarbetar med JR East i Japan och säljer även sina kartprodukter i två Trainart-butiker i Tokyo, en vid Tokyo Station och en i Akihabara.