Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Frukost i Tsukiji

DSCF8623.JPG

Imorse var planen att jag och mina kollegor från start-upen bakom approjektet Swingnow skulle besöka Tsukiji-marknaden, världens största fisk och skaldjursmarknad. Själv gjorde jag mitt första besök på marknaden en tidig morgon redan i februari förra året. Mina japanska kollegor som bott i Tokyo hela sina liv hade dock aldrig varit där. Och nu börjar verkligen bli hög tid, eftersom marknaden kommer att flyttas till modernare lokaler inom kort för att förbereda Tokyos hamnområde för Sommarolympiaden 2020. Många menar på att charmen då kommer att försvinna.

Det vi inte hade räknat med var dock att marknaden är helt stängd de flesta onsdagar. Ett hugg i hjärtat, klockan 07:00 när man precis tagit sig igenom halva staden i ottan, för att sedan mötas av igenbommade grindar och årets första snöflingor som långsamt vaggas ner från den gråa himlen.

På plussidan är den yttre marknaden öppen alla dagar i veckan, så fisk till frukost rådde det ingen tvivel om att vi skulle få i alla fall. Att äta sushi på Tsukiji-marknaden en tidig morgon sägs vara den bästa sushiupplevelsen i hela världen. Fisken är direkt inköpt på den invidliggande marknadsplatsen, och skärs skickligt upp och läggs på små riskuddar bara timmar efter fisken har lämnat havet. En färgparad av lysande rosa, rött och gyllene gult. Personligen är jag fortfarande inte van vid att äta rå fisk till frukost, men för mina kollegor så går maten ner precis lika väl dygnet runt. Efter frukosten, som vi åt på en av de små sushirestaurangerna som bara rymmer en bardisk med plats för runt ett dussin gäster, köpte de gladeligen med sig torkad ål, krabba och pilgrimsmussla som vi sedan åt till kaffet senare på dagen på kontoret.

tsukiji3.jpg
tsukiji2.jpg
tsukiji.jpg