Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Kagurazaka

kagurazaka.jpg

Den gamla stadsdelen Kagurazaka beskrivs ofta som ett litet Kyoto, en dold oas med anor från Edo-eran, mitt i hjärtat av Tokyo. En liten stad i staden med smala kullerstensgränder och vackra gamla hus, ofta med majestätiska träd och vackra mörkgröna buskar som blommar djupt i rosa året om. Kagurazaka låg tidigare precis vid utkanten av Edo-slottets enorma ägor, vilket gjorde det till en av stadens populäraste platser. Under tidigt 1900-tal blev Kagurzaka känt som ett av Tokyos främsta geishadistrikt, och än idag händer det att man skymtar en geisha i skymningen på väg att underhålla gäster på ett traditionellt tehus eller restaurang som bara kan nås till fots djupt in i labyrinten av gränder.

Gata upp och gata ner, längst de små gränderna och huvudgatan Kagurazaka dori, möts man idag av en fusion mellan Japan och Frankrike. Området är nu känt som ett av de största franska kvarteren i staden. Här trängs japanska ryōteir, små traditionella restauranger där kaizekirätter servers och geishor ibland uppträder om kvällarna, med franska fik och bistron. Doften av nystekta crépes fyller luften, och förväntansfulla står japanerna och köar utanför de populäraste äterierna för att få en smak av Paris.

Strosa runt i någon timme och sätt dig sedan ner och ta en kaffe eller lunch inne på en av de små serveringarna. Här finns både lokala izakayor och craft beer-barer, så väl som internationellt erkända lyxkrogar med både japansk och fransk mat att välja mellan. Om det är shopping du är ute efter så hittar du här populära japanska varor som kimonos, japanskt hantverk, köksgeråd med mängder av ätpinnar och porslin, och så små konditorier med japanska sötsaker som blandas upp med franska bagerier. Inte att förglömma vackra fruktbutiker och så bonsaiträd som säljs ut med vägarna. Om helgerna vandrar kvinnor runt i vackra kimonos i säsongens färger för att besöka shintohelgedomen Akagi Shrine som ligger mitt i stadsdelen. Det är kanske här du bäst känner av hur Tokyo som stad en gång var, innan modernisering, neonljus och de enorma folkmassorna.

Ofta glöms Kagurazaka bort i guideböcker, och utländska turister hittar inte alltid hit, även om stadsdelen just nu ökar i populäritet. För japaner själva som semestrar i Tokyo är stadsdelen ett måste högt upp listan.

kagurazaka2.jpg
kagurazaka10.jpg
kagurazaka3.jpg
kagurazaka12.jpg
kagurazaka16.jpg

Akagi Shrine, mitt på huvudgatan Kagurazaka dori. Om helgerna, när gatan stängs av för biltrafik, syns här flera kvinnor uppklädda i vackra kimonos.

kagurazaka4.jpg
kagurazaka6.jpg
kagurazaka9.jpg

Kimonos säljs i flera små butiker i stadsdelen.

kagurazaka11.jpg
kagurazaka13.jpg
kagurazaka8.jpg

Crépes och torr fransk cider är vanliga val på menyerna i Kagurazaka; det område i Tokyo med flest franska restauranger.

kagurazaka14.jpg
kagurazaka15.jpg

Snart har du vandrat igenom hela Kagurazaka, ner för huvudgatan och mot Kandafloden där du möts av dundrande JR-tåg som far över spåren. Lika snabbt som det dök upp, så försvinner småstadslivet och du är tillbaka i hektiska Tokyo, där tåget från Iidabashi station bara på några få minuter tar dig till det alltid lika hektiska Shinjuku där 2 miljoner passagerare pendlar och trängs varje dag.

kagurazaka7.jpg