Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Tapas Molecular Bar Tokyo

tapastokyo7.jpg

Just nu är restaurangen Tapas Molecular Bar, på lyxhotellet Mandarin Orientals 38e våning i stadsdelen Nihonbashi, på allas läppar. En imponerande föreställning och innovativ matupplevelse i ett. Under två timmar får åtta gäster kring ett barbord följa de två kockarna på en nytänkande matresa, där till och med restaurangens visitkort som delas ut i början av måltiden går att äta. Molekylär matlagning är nyckeln i konceptet, där traditionella japanska råvaror presenteras på överraskande sätt i helt nya former och färger. En fransk makaron gjord på potatisglass och fylld med kaviar, rykande cigarrer med aska gjord på pulveriserad pata negra, testtuber med hummer, en ”bikupa” är en friterad kinesisk dumpling fylld med wagyubiff, en till ögat perfekt tillagad ägg benedict visar sig vara en mandelmjölskaka fylld med papayasås. Vid ankomst får man en verktygslåda till sin hjälp för att ta sig igenom de olika rätterna. Den som gillar att leka med kolsyreis kommer inte att bli besviken.

En 10-rätters meny med tillhörande föreställning kostar ca 1000kr per person, och anses av många vara en av de bästa matupplevelserna i hela Tokyo, just nu på en 2a placering av stadens över 52 000 restauranger på Tripadvisor. Restaurangen blev även nyligen belönad med en Michelinstjärna. Tapas Molecular Bar har tre sittningar per dag, en vid lunch och två på kvällen, och reservation är ett måste. Menyn byts ut var tredje månad för att reflektera säsongen. Vi var själva där i februari, så från och med nu i april kommer menyn att vara en annan (och mina bilder kommer därav förhoppningsvis inte att förstöra spänningen för någon som planerar ett besök!)

tapastokyo6.jpg
tapastokyo4.jpg
tapastokyo5.jpg

Det ser ut som en cigarr. Det doftar som en cigarr. Men det är ingen cigarr.

tapastokyo8.jpg
tapastokyo12.jpg

Ångkokt tonfisk med en japansk ceviche gjord på sjöfrukter från Okinawa, bland annat havsvindruvor.

tapastokyo9.jpg
tapastokyo10.jpg

"Bikupa" på waygubiff.

tapastokyo11.jpg
tapastokyo13.jpg

"12 hours belated breakfast"

tapastokyo3.jpg
tapastokyo2.jpg

Fredrik poserar bakom bardisken med kockarna efter måltiden.

tokyo.jpg

Utsikt över Tokyo med Mt. Fuji tydligt synlig på håll i solnedgången. Mandarin Oriental har även två fantastiska loungebarer som bjuder på magisk utsikt över staden i lyxig miljö.