Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Yama no Chaya

yamanochaya6.jpg

Uppe i bergen i Hakone hittar du några av Japans bästa ryokan, 旅館, traditionella japanska gästhus. Boendeformen kommer ursprungligen från Edo-perioden som sträckte sig från tidigt 1600-tal till slutet av 1800-talet. Under det senaste besöket vi gjorde i Hakone övernattade vi på det väl omtalade Yama no Chaya.

En övernattning på ett ryokan innebär att bli varsamt omhändertagen från eftermiddag till tidig morgon med personal som passar upp på dig och fyller din minsta önskan under hela besöket. Upplevelsen kretsar kring det rum där du och ditt sällskap ska stanna, där du både kommer att få dina måltider serverade, din futon utbäddad (japansk säng bestående av en madrass som bäddas ut på tatamigolvet), och om du så önskar, en shiatsumassage efter middagen eller innan frukost. Direkt när du kommer till ditt boende får du en yukatan, en bomullskimono, att byta om till och sedan bära under hela ditt besök.

På plats på de flesta ryokan finns onsen, 温泉, naturligt uppvärma källor som håller 40 grader året om, och där du i lugn och ro kan tvaga dig framför det lilla spegelbordet i badhuset, skölja kroppen med varmt vatten med en trähink som du fyller gång på gång, innan du naken glider ner i det värmande källorna. Höjden av välbehag är att bada onsen när snön ligger tät runtomkring dig medan du själv omfamnas av den naturliga värmen i utomhusbadet. Det går ofta att beställa rum med tillhörande onsen eller att hyra ett gemensamt utomhusonsen kostnadsfritt under någon timme under besöket, så att man kan bada tillsammans män och kvinnor som familj eller par.

yamanochaya10.jpg

Vägen upp till ett av Yama no Chayas utomhusonsen.

yamanochaya9.jpg
yamanochaya8.jpg

När middagen vankas samlas ditt sällskap kring bordet som dukats upp mitt i ditt rum. Det är en vacker symfoni av rätter som anspelar på årstiden och på orten där du befinner dig. En tilldelad person ur personalen bär varsamt in och ut rätter från rummet, och förklarar noggrant varifrån de olika ingredienserna kommer och vilket tema kocken följt genom hela måltiden. Ofta följer menyn den traditionella Kaiseki-stilen, 会席, där små rätter serveras i en specifik ordning en efter en, alla med noggrant balanserade smaker. Du får ett antal mindre förrätter följt av en varmrätt bestående av kött eller fisk, som sedan rundas av med ris, soppa och inlagda grönsaker, innan en säsongsinspirerad efterrätt serveras tillsammans med te.

Efter middagen plockas bordet undan och futonerna bäddas fram på golvet, medan du själv går och badar onsen igen. Tidigt på morgonen knackar personalen på dörren för att bädda undan futonerna och duka fram både bord och frukost. Givetvis badar du åter igen i de varma källorna innan frukosten, för att känna dig riktigt uppvärmd när du någon gång runt 10-tiden checkar ut och ger dig ut i naturen för att uppleva nationalparken Hakone.

yamanochaya.jpg
yamanochaya3.jpg
yamanochaya4.jpg
yamanochaya2.jpg

Futoner, japanska sängar, bäddas ut på tatamirummet i ditt golv efter middagen.

yamanochaya5.jpg

Morgonbad på rummet i alltid 40 gradigt naturligt uppvärmt vatten.

yamanochaya7.jpg
yamanochaya11.jpg