Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Yanaka

yanaka.jpg

Tokyo är oändligt, och det tycks alltid finns en helt ny stadsdel att upptäcka. Jag satt och bläddrade i Lonely Planets Japanguide som jag fick låna av Fanny nu i helgen och fick då nys om stadsdelen Yanaka. Stadsdelen har atmosfären av en traditionell japansk småstad, trots att den ligger mitt i staden, och är den slags plats som besökare ofta föreställer sig när de tänker på Japan, men ofta missar att uppleva på grund av Tokyos enorma storlek.

Yanaka ligger bara en kvarts promenad ifrån Ueno, precis norr om Uenoparken. Området är ett av få som varken förstördes under The Great Kanto Earthquake 1923, som lämnades någorlunda intakt efter amerikanernas flygbombningar av staden i slutet av andra världskriget, och som dessutom inte röjts upp under moderniseringen som drog igenom staden som en blixt efter krigstiden. Yanakas bevarade historia gör det till en sagolik liten pärla, där känslan av det Tokyo som en gång var kanske är som allra bäst bevarad. Dessutom har Yanaka genom åren blivit hem till flera tempel och helgedomar från andra delar av Tokyo som flyttats hit för att skyddas från de stora bränderna som ibland slog ut staden och alla dess trähus under Edo-eran,1603-1867.

Yanaka är ett virrvarr av smala gränder och kullar, med låga bostadshus, mäktiga fruktträd och ljuvligt doftande blommor. Gamla körsbärsträd vars mörka grenar sträcker sig mot skyn och fylls med vackert snövita och skära blommor i värmen mot en husfasad, redan så här veckan innan sakura-säsongen drar igång. Överallt små tempel, dekorerade med färska blommor tillsammans med säsongens sötsaker och en och annan öl till en bortgången släkting som saknas. Små kaféer med ett halvt dussin platser och där all inredning köpts på second-hand. Ett litet kafferosteri med lång kö utanför, vars arom fyller hela gatan.

yanaka10.jpg
yanaka4.jpg
yanaka8.jpg
yanaka9.jpg

Vandra ut från stationen Nezu på Chiyoda Line och mot stadsdelens huvudgata Yanaka Ginza. En promenad på en tjugo minuter som leder dig igenom labyrinter av bostadshus, parker och tempel. Allt i ett lugn som bara tycks finnas här. Väl vid Yanaka Ginza möts du av folkliv, gatustånd och små hantverksbutiker. Kön till yakitoributiken är lång, och glada vandrar japanerna därifrån med en förpackning nygrillade kycklingspett i hand. Vidare ner mot den lokala spritbutiken som dagen till ära bestämt sig för att sälja sake och öl i plastglas till förbipasserande. Det är äntligen vår. Vi följer lokalbefolkningen exempel och köper varsitt glas kall Asahi. Sen sätter vi oss ner på varsin ölpack intill och lutar oss mot garageporten. Tillsammans med flera andra som tagit en välförtjänt paus så här på söndagskvällen och sitter och småpratar med varandra om veckans händelser. Ovanför flera av butikerna på gatan sitter verklighetstrogna träkatter och spanar ut över människor som glider upp och ner längst gatan. De görs sällskap av flera vilda katter som spatserar runt i området, och glatt smeker sig mot människors ben. Solen börjar gå ner strax innan 18, men det är fortfarande varmt ute. En liten pojke iklädd basebollkläder springer förbi oss där vi sitter på våra ölbackar, på väg hem för söndagsmiddag. Ett gäng kompisar står och poserar i ett försök på att ta en perfekt selfie på gatan i solnedgången. Plötsligt hörs musik, och vi upptäcker att det sitter högtalare högt uppe i lyktstolparna som nu strömmar ut lugnande pianomusik. Musiken slår oss följe hela vägen till stationen Sendagi, därifrån vi tar tunnelbanan hem; bara tre stationen ifrån den här tills i helgen okända plats.

yanaka12.jpg
yanaka7.jpg
yanaka2.jpg
yanaka5.jpg
yanaka11.jpg
yanaka6.jpg