Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Gästblogg: Vagabond, digital nomad, och social entreprenör.

Under mitt arbete med Svenska Nomader har jag kommit i kontakt med flera fantastiska personer som driver egna idéer och vågar skapa sin egen väg framåt. En av de personerna är Emelie Ekblad, social entreprenör och grundare av den digitala marknadsplatsen Dessaga. Följande är ett gästbloggsinlägg från henne:

 

Vagabond, digital nomad, och social entreprenör. Bara buzzwords? Vad betyder de egentligen? Och hur hänger de ihop?

Utan att försöka mig på någon akademisk definition (för där råder ändå ingen enighet i dessa områden), kommer här min vy på dem, och en titt på hur livet bakom ordens kulisser kan se ut.

Med dagens teknik kan vi jobba närmast var- och hur som helst. Att jobba och leva Digital Nomad växer. Så vad är det? Hittade den här rätt roliga och samtidigt träffsäkra förklaringen på Wikipedia:

“Digital nomads are people who use telecommunications technologies to earn a living and, more generally, conduct their life in a nomadic manner. Such workers typically work remotely—generally from foreign countries, coffee shops, public libraries, co-working spaces and even recreational vehicles.”

Tar en paus i fältarbetet i byar på Guatemalas landsbygd. Passar på att få lite jobb gjort och stämma av status kring några av våra andra projekt.

De digitala nomadernas tid är här. Under min jordenruntresa träffade jag flera. Insåg att det både var möjligt, och skapade möjligheter. Då hade jag precis lämnat ’corporate världen’ bakom mig och var ute för att upptäcka världen. En djup inre längtan att utforska gömda hörn, och stigar som saknades på kartan. Möta kulturer, människor, platser. Vid tidpunkten jobbade jag inte, utan levde mestadels ’off the grid’, helt uppslukad i själva resandet;

Trekkar upp på Cotopaxi, Ecuador. Världens högsta aktiva vulkan, närmare 6000 m över havet.

Transsibiriska genom Ryssland och nomadliv i Mongoliet, tysthet och meditationstempel i Kambodja, heta salsanätter i Colombia, körsbärsblomning i Tokyo, och livet i plåtskjul på söderhavsöar. Guatemalska vulkanhajker, korsandet av ekvatorn i åskväder, isländska glaciärturer, surf i Ecuador, rån vid nattliga gränsövergångar till Bolivia, klassiker som Machu Piccu, och svettiga bilturer med eskort, skottsäkra och svarttonade rutor i utkanten av San Salvador, och mer fridfulla soluppgångar över burmesiska tempeldalar och trekking i Himalaya… Nyvunna insikter så som huruvida syrgastuber eller coca-blad bäst tacklar höjdsjuka.

På en liten söderhavsö utanför Fiji. Ingen el eller varmvatten. Tillbaka till rötterna.

För mig är ’att vara Vagabond’, just den där djupa nyfikenheten och hungern att upptäcka nya platser och allt som följer i dess spår.  Att se hur och varför en vagabond skulle välja en livsstil som digital nomad är lätt; man hittar helt enkelt olika sätt att försörja sig, möjliggör fortsatt resande och boende på olika platser. Hur kommer då social entreprenör in i bilden?

Jag tillsammans med Norimar, en otroligt stark kvinna som grundat ett kooperativ för afroamerikanska kvinnor i utsatta områden utanför Cartagena, i norra Colombia.

Resorna genom utvecklingsregioner, och en vardag under mycket enkla omständigheter med lokalbefolkningen väckte en känsla av ansvar – närmast en inre skyldighet – att ta min bakgrund från näringslivet för att ’göra världen lite bättre’.

Jag började titta närmare på hur entreprenörskap kunde bidra i en utvecklingskontext. En social entreprenör kan beskrivas som:

“Social entrepreneurs drive social innovation and transformation in various fields including education, health, environment and enterprise development. They pursue poverty alleviation goals with entrepreneurial zeal, business methods and the courage to innovate and overcome traditional practices. A social entrepreneur, similar to a business entrepreneur, builds strong and sustainable organizations.”

Besöker en grupp Tamil kvinnor i Norra Sri Lanka för att ha en dialog om deras utveckling, och hur deras verksamhet bidragit till såväl ekonomisk egenmakt som stärkt självkänsla och gemenskap.

Med perspektivet att bidra fick också livet och den ofrånkomliga dragningskraften att utforska som vagabond en starkare mening, och rikare upplevelser. Att vara digital nomad blev helt enkelt ett praktiskt sätt och verktyg som gjorde att jag kunde fortsätta resa – nu med målsättningen att förstå och kartlägga på vilka sätt jag kunde bidra.

I arbetet med en Fair Trade CSO (Civil Society Organisation), i Nepal, vid foten av Himalaya. Tittar på hur traditioner att arbeta med återvunnet papper kan bevaras och spridas – över landsgränser och generationer.

I skrivande stund var det 1,5 år sedan jag lämnade ’mitt gamla liv’, reste jorden runt själv, grundade Dessaga, ett social startup som verkar för miljömässig och social hållbarhet, med fokus på att stärka kvinnor i utvecklingsregioner genom enkel affärsutveckling och rättvis handel (fair trade). Sex kontinenter och drygt 30 länder senare, har jag lärt mig mer om mig själv och platserna jag besökt än jag någonsin kunnat föreställa mig. På resans gång har Dessaga också vuxit och har nu småskalig verksamhet och samarbeten i Syd- och Centralamerika, samt Asien och Afrika.

För att skapa en stadig grund och samarbeten som möjliggör såväl social som miljömässig hållbarhet jobbar Dessaga tillsammans bl a med respektive lands ambassad, handelskammare, och lokala organisationer. Här tillsammans med Monika Kapil Mohta, Ambassadör för Indien.

Mer konkret sitter jag på ett flyg ut ur Guayaquil, efter ett par veckors intensivt resande och arbete i fält, med fördjupning av vårt engagemang i framförallt Colombia och Ecuador. På väg ’hem’ till Sverige för att stuva om lite i packningen, fira midsommar, och sedan bege mig vidare in i Nigeria för att arbeta tillsammans med tre kvinnliga sociala entreprenörer jag stöttar.

Den senaste tiden har varit fylld av en härlig och omtumlande blandning av arbete i fält, då jag bl a tittar på olika sätt att applicera erfarenheterna från att stötta och utveckla handel med hantverk till jordbrukssektorn. Att få insikt i det lokala jordbruket och traditionellt hantverket ger en bättre kontextuell förståelse för både regionens kultur och historiska arv. Under de senaste veckorna har jag också återbesökt de organisationer och några av de allra första projekt vi engagerade oss i. För mig innebär arbete i fält ett unikt sätt att komma nära ett land genom att lära känna flera delar parallellt. Inte bara olika geografiska delar, utan också de kompletterande perspektiv och insikter man får i arbete med alltifrån de mest utsatta grupperna, till olika tjänstemän, ambassader, handelskammare, och lokala organisationer.

Arbete i kakaoplantage och quinoafält för att få en djupare förståelse för den kulturella kontexten vi jobbar i. Samtidigt undersökandes olika möjligheter för kunskapsöverföring mellan olika sektorer.

På ett personligt plan är det en svåröverträffad känsla att få bidra med sin bakgrund på ett sätt som gör skillnad för andra – samtidigt som man bygger djupa vänskaper och samarbeten. Ett ekosystem av partnerskap som inte bara möjliggör för mig att driva mer hållbar utveckling genom Dessaga – utan som utvecklats med den mer långsiktiga bakomliggande tanken att vara en grogrund och stöd för fler sociala entreprenörer. Där någon stans befinner jag mig idag. Vårt social startup är uppe och snurrar i liten skala, och jag fokuserar i större utsträckning på att stötta andra på sin resa – oavsett om det är företag och organisationer som vill utveckla mer hållbara affärsmodeller och strategier, andra sociala entreprenörer och digitala nomader som vill ta sin verksamhet till nästa nivå, och individer som helt enkelt funderar på att utforska nya möjligheter.

Tillsammans med tre av de åtta otroligt inspirerande sociala entreprenörer jag har äran att vara mentor åt. Från vänster: Destiny Frederick (EcoFuture), Nina Othman (Grow the Goose), jag, och Habiba Ali (Sosai Renewable Energies).

Så vad vill jag egentligen säga med det här inlägget? Jo, att du alltid bara är ett beslut bort från att förändra ditt liv. Det finns ingen perfekt tajming, livet ger inga vakuum. Om du har en inneboende Vagabond som vill ut på upptäcktsfärd, en djupare längtar att arbeta med något du upplever mer meningsfullt, eller kanske båda – då är tiden att agera Nu! Genom att kasta loss och testa kan vi på riktigt utforska våra drömmar och kultivera nya. Det enda du behöver är en telefon, kanske en laptop, lite uppkoppling, ett par oömma skor, en ryggsäck (allt annat tycker i alla fall jag är väldigt opraktiskt under den här sortens resor) – och en stor portion nyfikenhet och mod. Mod är inte att inte vara rädd. Det är att göra det då tror på trots att du är det!

– Emelie Ekblad

Om du vill komma i kontakt med Emelie Ekblad nås hon på www.emelieekblad.com och me@emelieekblad.com. För blogginlägg från Dessagas start, beskrivning av deras olika sociala projekt, och deras produkter: www.dessaga.com