Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

35 år och singel

Av Posted on Inga taggar 0

35 and single” är namnet på en kortfilm som under den senaste veckan har blivit en viral succé. Filmen, som skapades av den argentinska regissören Paula Schargorodsky publicerades förra veckan på New York Times prestigefyllda videoplattform för opinionsdokumentärer, Op-Docs och har snabbt förvandlats till en favorit i sociala medier.

Paula beskriver sig själv som 35 år, singel, judinna och ensam. Filmen är självbiografisk: regissören sammanfattar sitt kärleksliv under de senaste tio åren. Hon berättar med mycket humor om hur det är att vara den enda bland väninnorna som inte har skaffat man och barn, samt om den sociala press hon utsätts för eftersom folk i allmänhet anser att kvinnor i hennes ålder bör stadga sig.

Filmen blev snabbt populär i New York, en av de städer som har flest singlar i världen. Omkring hälften av Manhattans invånare beräknas leva ensamma. Men även i Buenos Aires har filmen en hög igenkänningsfaktor. 30% av Buenos Airesborna lever ensamma, då genomsnittet för hela landet är 15%.

Både i New York och i Buenos Aires sätter singlarna sin prägel på staden: det byggs hus med lägenheter på få kvadratmeter i hippa stadsdelar och singlarnas hektiska sociala liv gör att det öppnas nya restauranger, barer och diskotek.

Filmen ger också en glimt om hur det är att växa upp i en traditionell judisk familj i Buenos Aires, en stad som har den största judiska befolkningen i Latinamerika (cirka 250.000 personer) och den sjunde största i världen.

Titta och njut!