Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Drömmen om Ystad

Häromdagen kom vår kompis Pablo hem till oss i sällskap med sin halvbror Felipe. Felipe bor i en annan stad med sin mamma, María Rosa, och en tredje bror, Ignacio, så därför hade jag inte träffat honom tidigare. Han berättade stolt att familjen ska göra sin första Europaresa i februari.

De flesta argentinare väljer att besöka Spanien eller Italien när de korsar Atlanten för första gången, eftersom många har sina rötter där. Även den som är tredje generationens italienare eller spanjor känner stark anknytning till sina förfäders fosterland. Men Felipes familj har inga planer på att besöka Sydeuropa:
Vi ska till Sverige, sa han som om det vore helt självklart.
Jasså, till Stockholm va?, antog jag.
Nej, till Ystad. Min mamma är en inbiten Wallanderfanatiker. Hon vill besöka det där hotellet där Wallander alltid äter, Hotell Continental tror jag det heter. Vi ska åka över Öresundsbron också. Vi tittar alltid på den där teveserien Bron, som vi laddar ner från nätet. Och vi vill se Malmö och Köpenhamn såklart.

Jag kände mig lite varm inombords, det där är ju mina gamla hemtrakter. När tåget från Kastrup kör upp på bron och över Öresund, ja då vet jag att jag snart är hemma i Malmö. Och jag blir allt lite rörd när jag tänker på att Ystad i februari, när det är mörkt och kallt och snålblåsten viner över de skånska slätterna, kan vara ett drömresemål för en argentinsk familj. Tack Henning, det är din förtjänst.

Ystad.jpg

Ystad i juli, varken kallt eller blåsigt