Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

En smak av Spanien

Innan jag flyttade till Buenos Aires bodde jag åtta år i Madrid. Det var visserligen ett tag sedan, men jag kan fortfarande få lite Spanienlängtan ibland. Mest saknar jag maten: krispiga croquetas (krocketter) fyllda med ost och skinka och tortilla de patatas (potatisomelett) som är så där smarrigt blöt i mitten. Som tur är bor jag mitt i Buenos Aires mest spanska område, kvarteren runt stadens äldsta aveny Avenida de Mayo. Från mitten av 1800-talet och fram till mitten av 1900-talet utvandrade cirka två miljoner spanjorer till Argentina i jakt på ett bättre liv. Ungefär 70% av dem kom från Galicien i norra Spanien och därför kallas spanjorer rätt och slätt för gallegos (galicier) i Argentina.

Även under senare år har Argentina tagit emot en hel del spanska invandrare, vilka söker sig till den argentinska arbetsmarknaden på grund av krisen i sitt hemland. Dessutom bor det än idag många spanska romer i mitt område. Jag stöter ofta på äldre kvinnor, svartklädda från topp till tå, och små herrar med kostym, hatt och käpp som samtalar med tydlig spansk accent när de träffas på något café. Romerna har funnits i stadsdelen sedan slutet av 1800-talet och har invandrat hit i olika etapper.

globo3.JPG

På El Globo ser det ut ungefär som när stället öppnades i mitten av 1800-talet.

Runt Avenida de Mayo, som blev känd som spanjorernas aveny, öppnade de spanska invandrarna affärer, hotell, restauranger och caféer. Under det spanska inbördeskriget (1936-1939) hade republikanerna sina favoritställen och Francoanhängarna sina. När de råkade stöta på varandra utbröt ofta vilda slagsmål.

Många av dessa ställen finns kvar än idag. Traditionella gamla spanska krogar serverar paella, smarriga fiskrätter, lentejas (linsgryta) och puchero español, en rätt som i Spanien går under namnet cocido och som består av olika köttsorter och grönsaker, kokta tillsammans på svag värme i minst ett par timmar.

Så om du tröttnar på blodiga biffar och blir sugen på en äkta spansk meny, kan jag rekommendera följande restauranger:

El Imparcial
Den här restaurangen öppnades 1860 och lär vara Buenos Aires äldsta. Namnet ”Den opartiske” fick stor betydelse under spanska inbördeskriget. För att undvika bråk mellan republikaner och frankister införde ägaren ett förbud mot att prata politik. Stället är berömt för sin puchero a la española, med chorizo och morcilla (blodkorv). En portion räcker till fyra.

Adress: Hipólito Yrigoyen 1201
Öppet: Alla dagar, 12-15.30 och från klockan 20
Betalningsmedel: De flesta kort och kontant
http://www.elimparcialbsas.com.ar/

elimparcial.JPG

El Imparcial, Buenos Aires äldsta krog.

El Globo
Mittemot El Imparcial, ligger en annan klassiker: El Globo. Restaurangen öppnades 1806 och sedan dess har varken interiören eller menyn förändrats särskilt mycket. En trevlig krog, som har blivit en av våra favoriter i kvarteret eftersom lokalen är rymlig och det är smidigt att äta där med barn. Även här serveras puchero, portionen för två personer räcker till fyra. Själv gillar jag deras pollo al ajillo, kyckling som stekts i olja med vitlök. Här kan du också få riktig god natillas, spansk efterrätt gjord på mjölk, ägg, socker och maizenamjöl. Både till lunch och middag finns det en trerättersmeny för 120 pesos (cirka 130 kronor), dryck ingår inte.

Adress: Hipólito Yrigoyen 1199
Öppet: Alla dagar, 12-15 och 20-24
Betalningsmedel: De flesta kort och kontant
http://restaurantelglobo.com.ar/

globo2.JPG

El Globo, ett stenkast från Avenida de Mayo, är en riktig klassiker.

Laurak-Bat
Den här krogen ligger i det baskiska kulturcentret Laurak-Bat. Mitt i matsalen står en fantastisk ek, som har växt av ett skott från den berömda eken i den baskiska staden Guernica. På Laurak-Bat serveras fiskrätter, paella, skaldjur och alldeles underbara kroketter gjorda på fisk eller serranoskinka. Allting tillagas med superfräscha råvaror och servicen är bra.

Adress: Avenida Belgrano 1144
Öppet: Mån-lör, 9-24.30
Betalningsmedel: De flesta kort och kontant
http://www.restolaurakbat.com.ar/

vasco.jpg

Mitt i den baskiska restaurangen Laurak-Bat växer det en ek.

Iñaki
En annan av mina favoriter är Iñaki, även det en baskisk restaurang som drivs av familjen Uriona, som har sina rötter i denna del av Spanien. Här hittar du jättegoda fiskrätter och paellan går inte heller av för hackor. Missa inte deras centolla gratinada, gratinerad krabba. Det här är en riktig familjerestaurang, med trevlig, men ganska bullrig atmosfär.

Adress: Moreno 1341
Öppet: Mån-lör, 12-16 och från klockan 20
Betalningsmedel: De flesta kort och kontant