Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Fem saker du måste provsmaka när du är i Buenos Aires

Kombinationen av överkomliga priser, råvaror av hög kvalité, bra service, enorma portioner och vällagad mat gör Buenos Aires till det perfekta resmålet för hedonisten. Den massiva italienska invandringen till landet från slutet av 1800-talet och fram till mitten av 1900-talet satte stor prägel på matkulturen, både när det gäller maträtter och sötsaker. Det gastronomiska utbudet är outsinligt. Här är godbitarna du inte får missa.

1. Köttet. Argentina är vida berömt för sina möra biffar. När man har satt tänderna i den första grillade köttbiten förstår man att ryktet inte är oförtjänt. Att gå på grillrestaurang, parrilla, är förstås ett måste när man besöker Buenos Aires. Min egen favorit är Parrilla Peña på Rodríguez Peña 682.

asado.JPG

Här ligger oxkött, chorizo, salchicha parrillera och morcilla (kryddig blodkorv fylld med lök) på grillen.

2. Vinet. Vad passar bättre till köttbiten än ett mustigt rödvin, gjort på nationaldruvan malbec? För den som föredrar vitt vin finns druvan torrontés som bara existerar i Argentina och som ger ett torrt och lite fruktigt vin. Vardagsvinet blandar man gärna ut med sodavatten, som man kan beställa in på restauranger i en sodasifon.

3. Glassen. Det är ingen överdrift att säga att världens näst godaste glass (efter Italien) finns i Buenos Aires. Italienarna som bosatte sig här hade med sig sina glassrecept och öppnade butiker för att sälja egentillverkad glass lite här och var. Många av dessa gelaterias, eller heladerías som det heter på spanska existerar fortfarande och ser ungefär likadana ut som i början på förra seklet. I kakelklädda lokaler med lysrörsbelysning skopar män i vita rockar upp glass med kirurkgisk precision. Testa till exempel glassen på Cadore (Avenida Corrientes 1695).

cadore.jpg

Cadore på Avenida Corrientes, en av Buenos Aires bästa heladerías.

4. Pizzan. Även pizzan har Buenos Aires den italienska invandringen att tacka för. Den traditionella pizzan i Buenos Aires är tjock och gräddas al molde, i en lite djupare form. Den svämmar över av ingredienser under ett tjockt lager mozzarella. Prova varianten fugazzeta rellena: pizza med lök och mozzarella där degen också är fylld med ost. En kaloribomb utan torra kanter. Glöm inte att beställa in fainá, en slags pizzabotten gjord på kikärtsmjöl som härstammar från Genova och som man äter tillsammans med pizzan. Min favoritpizzeria: Güerrín på Avenida Corrientes 1368.

Guerrin.JPG

Klassikern Güerrín öppnades av italienaren Franco Malvezzi 1932.

5. Bakverken. Alfajores är små söta kakor som infördes i Spanien på medeltiden av morerna. Namnet härstammar från ordet al-hasú, som betyder ”fyllningen” på den arabiska som talades i det moriska riket Al-Andalus. Spanjorerna tog i sin tur med sig godsaken till Latinamerika under kolonialtiden. En typisk alfajor i Buenos Aires är fylld med dulce de leche och täckt med choklad- eller sockerglasyr. Buenos Aires mest berömda alfajortillverkare är Havanna, som har caféer över hela stan.
Medialunas, spanska för halvmånar ,är Argentinas egna croissanter. Äts gärna till frukost och finns i versionerna medialuna de grasa, bakade med fett, eller medialuna de manteca, gjorda på smör. Supergoda medialunas hittar du på Confitería Piazza, som ligger i hörnet mellan Luis Saenz Peña och Avenida de Mayo.

medialunas_small.jpg

Världens bästa frukost: nygräddade medialunas de manteca
plaza.jpg

Piazza har en trevlig uteservering där man kan avnjuta sina medialunas med en café con leche i skuggan.