Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Här hedras de döda med sång och musik

Av Posted on Inga taggar 0

Argentina har inte undsluppit den anglosaxiska världens kanske mest exporterade högtid, Halloween. Festligheten gjorde sitt intåg i landet på 90-talet, bland annat via engelskspråkiga privatskolor i de rikas bostadsområden norr om Buenos Aires, och har sedan dess blivit allt populärare. Men samtidigt som leksaksaffärerna svämmar över av Halloweenprylar och barn och ungdomar från över- och medelklasserna klär ut sig till pumpor och vampyrer, utövas sedvänjor med uråldriga rötter i den andinska kulturen på kyrkogården San José de Flores i stadsdelen Bajo Flores. I detta fattiga område, där det ökända slumkvarteret 1-11-14 ligger, bor många familjer som har invandrat från Peru och Bolivia och som har tagit med sig traditioner från sina hemländer.

Den 2 november är för Andernas ursprungsfolk den dag då de dödas själar återvänder till Pachamama, moder jord, för att besöka sin nära och kära. Därför hedrar man de anhöriga som har gått bort genom att ta med den mat och dryck som de tyckte om till kyrkogården. Och genom att spela deras favoritmusik, live. Kyrkogården i Bajo Flores fylls denna dag av musik, dans och sång. Min journalistkollega Gustavo Barco har gjort en dokumentärfilm om dessa festligheter: ”Bandas de la muerte”, ”Dödens musikgrupper”. Filmen handlar bland annat om en pappa som för första gången förbereder ceremonin för sin dotter Lizbeth. Hon våldtogs och mördades av en av slummens narkotikakungar, bara 14-år gammal.

Filmen har premiär är om några veckor, jag är så himla sugen på att se den. Tills dess får jag hålla till goda med trailern som ni hittar här:

Bandas de la Muerte from Barken on Vimeo.