Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Karusellkultur

Att vara förälder i ett land som man inte själv är uppväxt i innebär att man ständigt upptäcker nya saker som hör barndomen till. Och som man själv inte hade en aning om. Som det här med karuseller. Mina arbetskamrater blir helt lyriska när de pratar om karusellerna i kvarteren där de bodde när de var barn. Själv förknippar jag min barndoms karusellturer med det årliga besöket på Tivoli i Köpenhamn. Min karusellkultur är således mycket begränsad. I Buenos Aires finns det däremot karuseller vid var och varannan lekplats, totalt ett femtiotal i hela staden. Gamla knarriga, handmålade och lite luggslitna karuseller, tillverkade i trä och metall.

calesita1.jpg

Karusellen i stadsdelen Parque de los Patricios invigdes 1947.

Karusell åker man oftast på helgerna, i samband med ett besök i lekparken. En åktur kostar omkring fyra pesos (ca 4,50 kr) och tre kostar runt tio (ca 11 kr). Det är med andra ord ett billigt nöje och barn från alla samhällsklasser möts på den roterande plattformen.

De första karusellerna tillverkades i Argentina i slutet av 1800-talet av en spansk invandrare vars efternamn var De la Huerta. Många av dem sålde han på avbetalning till sina landsmän, så att de skulle ha ett arbete direkt när de anlände till det nya landet.

De flesta karuseller bär namn efter sina ägare, som till exempel la calesita de Roberto (Robertos karusell) eller la Calesita de Don José (Herr Josés karusell). Sedan 2008 är alla karuseller i Buenos Aires kulturminnesmärkta.

calesita2.jpg

Att åka karusell är ett typiskt helgnöje i Buenos Aires.

El calesitero, karusellföraren, är en viktig person för argentinska barn. Inte bara för att det är han som sätter igång och bromsar karusellen och bestämmer hur länge varje åktur ska pågå, utan också för att det är han som håller i la sortija: en metallring som sitter fast på en pinne. Pinnen är i sin tur instucken i en träbit som hänger i en kedja. Under varje karuselltur ställer sig karusellföraren vid karusellen och svänger med kedjan framför de förbiåkande barnen. Det barn som lyckas få tag i ringen får en gratis åktur. I söndags fick min lilla guldklimp (2,5 år) för första gången fatt i den. Jag blev både stolt och rörd, trots min totala brist på karusellkultur.

calesitero.jpg

La sortija är ett eftertraktat byte under åkturen.