Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Kontrasternas stad

Att välja bild till den här bloggens blogghuvud var riktigt knivigt. Skulle jag välja ett flashigt foto på skyskraporna i downtow, en panoramabild över avenyn Libertador, omgiven av lummiga parker, i de välbeställda kvarteren i norr, eller en bild på ett pittoreskt gathörn i stadsdelen San Telmo, i söder?

Till sist bestämde jag mig för gathörnet. ”Men det där skulle ju lika bra kunna vara Havanna”, protesterade min man (argentinare) vilt. Jo, det har han rätt i, men det finns gott om sådana här gathörn i Buenos Aires också.

Buenos Aires har många ansikten och det är omöjligt att välja en enda bild som speglar stadens själ. Här finns kvarter som påminner om Madrid, Paris, Lissabon och Neapel, men även platser där man känner att man är i Latinamerika.

BA II 020.JPG

Utsikt över gröna stadsdelar i norra Buenos Aires.

I Buenos Aires ligger nyöppnade Starbucks vägg i vägg med gamla spanska tavernor, där stamgästerna träffas varje eftermiddag för att dricka Gancia* och spela kort under solblekta bilder av flamencodansare. Här finns trendiga restauranger som serverar minimala portioner molekylmat på fyrkantiga tallrikar och gamla hederliga kvarterskrogar där kyparna slänger fram byttor i rostfritt stål som svämmar över av ravioli.

*Gancia heter egentligen Americano Gancia och är en italiensk aperitif som sedan 1934 även produceras i Argentina. Man brukar blanda ut Gancia med citronläsk, Sprite, Seven Up, eller liknande. Dricks ofta av kortspelande gamlingar en helt vanlig eftermiddag, men konsumeras även av yngre generationer på nattklubbar.

IMG_0479.JPG

Klassiskt café på Avenida de Mayo.

Buenos Aires är en storslagen, vacker och elegant stad, men även opolerad, dekadent och nedsliten. En modern och kosmopolitisk storstad vars invånare fortfarande håller på traditionerna. Men mest av allt är det en stad som lever, andas och doftar. Jag hoppas att du kommer att älska Buenos Aires lika mycket som jag gör.

IMG_0106.JPG

Gathörn i San Telmos tangokvarter.