Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Tokstollarnas radio

1375985_10152241186973496_395929141_n.jpg

Bild: Radio La Colifata

Den här månaden firar Radio La Colifata, ”den galnas” radio, sitt 22 års jubileum. Det är patienterna på det psykiatriska sjukhuset José Tiburcio Borda som sänder varje lördagseftermiddag (14.30-19.30, argentinsk tid) på frekvensen FM 100.1 från klinikens trädgård . Projektet sattes igång 1991 av den Alfredo Olivera. Han studerade psykologi och arbetade som volontär på el Borda, som inrättningen kallas i folkmun.

Idén bakom programmet var att riva ner de barriärer som fanns mellan de sjuka och resten av samhället. ”När jag började arbeta på el Borda märkte jag att patienterna hade förlorat all kontakt med världen utanför”, berättar Olivera i en intervju i tidningen La Capital. Radioprogrammen blev därför en viktig del i behandlingen för att stärka patienternas självbild och för att de skulle återfå kontakten med verkligheten utanför sjukhuset, förklarar han vidare.

I början spelades programmen in på kassettband som skickades till olika lokala radiostationer, men så småningom började Radio La Colifata sända över FM-nätet med en egen antenn. Sedan 2011 sänder man på prov musik 24 timmar om dygnet via Internet och drömmen är att ha direktsändningar varje dag.

Initiativet är unikt i världen och under de senaste åren har även andra länder fått upp ögonen för denna alternativa terapiform. I Frankrike skapades till exempel 2009 Radio Citron, där patienter som lider av schizofreni eller djup depression har möjligheten att uttrycka sig i etern.

Ordet ”colifata” härstammar från lunfardo, den slang som har utvecklats sedan sekelskiftet 1900 i området kring Río de la Plata. ”La colifata” betyder just ”den galna”, eller ”tokstollen” och är ett namn som patienterna själva valde till sin radio.

Idag uppskattas radion ha sju miljoner lyssnare över hela världen. Murarna mellan galningarna och omvärlden har för länge sedan raserats.

Radio La Colifatas hemisda: http://www.lacolifata.org
Radio La Colifata på facebook: https://www.facebook.com/radiolacolifata/