Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Yrkesmän från den gamla goda tiden

Att åka taxi i Buenos Aires morgontrafik kan vara en mer eller mindre angenäm upplevelse, beroende på vem som sitter bakom ratten. Häromdagen var jag sen till ett möte, rusade ut ur porten och stoppade den första taxi som jag ficks syn på.

Oj, oj, oj, du har redan bråttom så här tidigt på morgonen”, sa taxichauffören, en äldre man, vänligt. Han rattade lugnt fram genom den kaotiska rusningstrafiken, medan han lyssnade på tango och passade på att läsa tidningen vid rödljusen. Inte ens en buss som pressade sig förbi honom på höger sida och nästan trängde ut honom ur filen lyckades rubba hans humör. ”Vilken stor filur”, skrockade han hjärtligt och fortsatte rakt fram i lagom tempo. Han konverserade artigt med mig om väder och vind och önskade mig en bra dag när jag hoppade av tio minuter senare, precis i tid till mitt möte.

taxi.JPG

Taxibilar i rusningstrafik vid Plaza de los dos Congresos.

Jag blir så glad när jag stöter på sådana här taxichaufförer av den gamla goda sorten. Liksom kypare är taxiförare en traditionell yrkesgrupp i Argentinas huvudstad. De äldre generationerna inom dessa arbeten är servicemänniskor ut i fingerspetsarna, som ser en stolthet i att professionellt utföra sina jobb och erbjuda kunderna det där lilla extra.

På många av Buenos Aires caféer och restauranger möts du fortfarande av dessa kostymklädda kypare, som dyker upp vid ditt bord innan du har hunnit vinka på dem och som alltid verkar veta precis vad du är sugen på.

kypare.JPG

Klassisk kypare på krogen Le Famiglie.

Det är samtidigt två yrken som under de senaste decennierna har blivit en nödlösning för människor som har förlorat sina fasta anställningar inom andra sektorer på grund av nedskärningar och ekonomiska kriser. Det gör att det idag finns en hel del taxichaufförer och kypare som ser sina jobb som ett nödvändigt ont, snarare än som en livsuppgift. Bland dessa nykomlingar finns det taxiförare som skriker och svär åt de andra bilisterna och som irriterat stönar när du inte har någon växel. Och kypare som inte alls verkar intresserade av att ta upp din beställning trots att du är ensam på restaurangen.

Som tur är för oss Buenos Airesbor så finns det fortfarande en hel del representanter kvar från det gamla gardet. Sådana som fyller på ditt vinglas innan du har hunnit dricka ur det och som alltid har ett vänligt ord till övers trots den stressiga rusningstrafiken.