Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Brevvänner på besök i Buenos Aires

Författarna J.M. Coetzee och Paul Auster träffades för första gången 2008 på bokfestivalen i Adelaide, Australien. Sedan dess har de setts sammanlagt åtta gånger i fyra olika världsdelar, senast i Argentina. Hit kom de för att läsa ur sin gemensamma bok på Buenos Aires bokmässa, som firar 40-års jubileum i år. Dessutom utnämndes de till hedersdoktorer på universitetet där jag arbetar, och därför fick jag den stora äran att hålla dem sällskap de dagar de tillbringade i Buenos Aires.

Boken ”Här och nu” kom ut förra året och skildrar författarnas brevväxling mellan 2008 och 2011. Redan när John och Paul, som de kallar varandra, träffades första gången bestämde de sig för att sätta igång att skriva brev till varandra, med målet att korrespondensen skulle ges ut i bokform. Paul använder inte e-post. Han skriver för hand och renskriver på sin gamla Olympia. Därför skickade han sina brev med hederlig gammal post till den sydafrikanska Nobelpristagaren J.M. Coetzee, som sedan 2002 är bosatt i Australien. Coetzee faxade i sin tur sina brev till sin författarkollega. Breven i boken är bara ett litet urval av allt som skickades mellan dem. De mest intressanta epistlarna valdes ut och de som berörde alltför personliga ämnen sållades bort.

Sedan boken har kommit ut så skriver de inte lika ihärdigt till varandra längre, men hör av varandra då och då. Träffas gör de emellertid fortfarande och att de trivs i varandras sällskap, det märks. Den 67-åriga Brooklynbon Paul är den som sköter snacket. Under måltiderna är det han som fyrar av frågor om landets situation till det argentinska värdfolket. Han sätter igång diskussioner och är inte rädd för att tycka annorlunda än resten. Han har bestämda åsikter om det mesta, men är samtidigt en uppmärksam lyssnare. Mötena med människorna här och samtalen var det mest intressanta med resan till Argentina, tycker han. Den argentinska politiken fascinerar och förvånar honom. Paul är utåtriktad och skämtar gärna. Han dricker vitt vin till maten och älskar saftiga argentinska biffar och svenska köttbullar (något han har lärt sig att uppskatta under sina resor till Sverige, ett land som han för övrigt gillar mycket). John är mer tillbakadragen och kan nästan uppfattas som blyg. Han är eftertänksam, ödmjuk och när han säger något så får man intrycket att det är väl genomtänkt. Han ödslar ingen energi på kallprat. Han är smal och spenslig för sina 74 år och äter vegetarisk mat.

auster&coetzee.jpg

Alla ville bli fotade med John och Paul, även jag!

I Argentina är dessa båda herrar superstjärnor. Vart de än beger sig möts de av fotoblixtar och fanatiska läsare. Deras rundvandring bland stånden på bokmässan får ställas in eftersom de nästan trampas ner av entusiastiska fans. Efter sitt framträdande inför 2000 personer signerar de böcker i över två timmar, tills de blir alldeles utmattade. De flesta av deras läsare i Argentina är, observerar de själva, väldigt unga eller över 50. ”Det är dessa åldersgrupper som har tid att läsa oss”, sammanfattar Coetzee. Han menar att de som är mittemellan dessa åldrar inte har tid med roman för att de har fullt upp med att få ihop livspusslet.

Det har varit en sann heder och mycket inspirerande att få tillbringa några dagar i de båda författarnas sällskap. Att få sitta och tjuvlyssna på deras samtal om stort och smått i livet medan vår taxi sakta glider fram genom Buenos Aires rusningstrafik. Precis som att läsa deras brevväxling, men här och nu.