Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Buenos Aires bästa pizza

För ett tag sedan skrev Ida till bloggen och frågade vilket det bästa pizzastället i Buenos Aires var. I staden finns över 4000 pizzerior, så det är inte helt lätt att välja. Den massiva italienska invandringen till Argentina runt sekelskiftet 1900 har satt stor prägel på landets matkultur. Italienska influenser blandades med andra invandrargruppers mattraditioner och med den inhemska gastronomin. Resultatet blev ett nytt italienskt kök med argentinskt stuk. Pizzan är ett exempel på detta. Den riktigt traditionella pizzan bakas al molde, det vill säga i form, och är betydligt tjockare än den som vanligtvis äts i Italien idag. En annan variant är pizza med halvtjock deg, media masa. Vill man ha tunn pizza ska man beställa a la piedra, stenugnsbakad.

I Argentina beställer man oftast inte en hel pizza per person, utan man delar på en eller flera pizzor. På de flesta pizzerior kan man också beställa pizza al corte, det vill säga portioner, av de vanligaste pizzorna.

IMG_0668.JPG

Pizza al corte, en klassiker i Buenos Aires.

Passa på att provsmaka fainá, ett slags kikärtsbröd som ursprungligen kommer från den italienska provinsen Genova och som äts tillsammans med pizza. Man lägger en portion fainá ovanpå sin pizzabit och äter den som en dubbelmacka.

IMG_0667.JPG

Fainá i mängder på min favoritpizzeria Güerrín.

På Avenida Corrientes, som i mitten av förra seklet var centrum för stadens nöjesliv, ligger flera av Buenos Aires mest traditionella pizzerior. De har öppet till långt fram på småtimmarna. Efter midnatt, när de sista föreställningarna på teatrarna i området är slut, består en stor del av deras gäster av skådespelare, artister och folk i nöjesbranschen.

Pizzeriorna du inte får missa:

Güerrín (Adress: Avenida Corrientes 1368) grundades 1932 av italienaren Franco Malvezzi. Deras specialitet är riktig traditionell pizza al molde som bakas i vedeldad ugn. Om jag bara skulle få välja en enda pizzeria i Buenos Aires så skulle det helt klart bli den här.

IMG_0669.JPG

På Güerrín kan du välja om du vill ta en snabb öl och en pizzabit i baren, eller sitta ner och äta i lugn och ro.

Tunnare pizza serveras på Los Inmortales (Adress: Avenida Corrientes 1369), tvärs över gatan, som öppnades på 1952 talet av en familj som invandrat från Castronovo i närheten av Neapel. Med sig till Buenos Aires hade mamman i familjen, Doña Rosa, receptet på sin napolitanska pizza a la piedra. Den blev succé när den började säljas på familjens restaurang.

El Banchero (Adress: Corrientes 1300), som öppnade sin första restaurang i kvarteret La Boca 1932, skapades specialiteten fugazzeta , pizza med lök, fylld med mozzarella.

Fotbollslegenden Maradonnas favoritpizzeria Las Cuartetas är också en klassiker (Adress: Avenida Corrientes 838).

El Cuartito är ett annat populärt ställe i närheten av Avenida Corrientes (Adress: Talcahuano 937). Deras supergoda empanadas de atún, tonfiskspiroger, är vida berömda.

La Americana (Adress: Avenida Callao 83 och Avenida Corrientes 1383), utger sig för att vara La reina de las empanadas, pirogernas drottning. Och ingen som testar deras piroger lär bli besviken. Mina egna favoriter är empanadas de jamon y queso, piroger fyllda med ost och skinka, och deras starka kryddiga köttpirog empanada de carne picante. Du kan såklart även äta pizza här.

IMG_0675.JPG

Fugazzeta, pizzan som har sitt ursprung i den italienskan focaccian, eller fugassa som det heter på genuesiska.