Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Ett efterlängtat barnbarn

Gårdagen var en glädjens dag i Argentina. Sociala medier exploderade och sändningar på radio och teve handlade bara om en enda nyhet: Estela de Carlotto, ordförande för Plaza de Mayos mormödrar (Abuelas de Plaza de Mayo) och en av landets främsta människorättskämpar fick tillbaka sitt barnbarn Guido efter att ha letat efter honom i över 35 år. Han föddes den 26 juni 1978 på Militärsjukhuset i Buenos Aires och fick bara tillbringa fem timmar tillsammans med sin mamma innan han rövades bort. Mamman, Laura Carlotto, kidnappades av militärjuntan när hon var gravid i tredje månaden och mördades två månader efter förlossningen.

Guido hamnade i en familj i Olavarría, i Buenos Aires-provinsen. Han fick namnet Ignacio Hurban och är idag 36 år, sambo och musiker. Han hade misstankar om vilken hans verkliga identitet var och tog själv kontakt med Plaza de Mayos mormödrar för att göra ett DNA-test. Omkring 500 barn beräknas ha kidnappats och berövats sina identitet under den senaste militärdiktaturen i Argentina (1976-1983). Guido är det 114:e barnbarnet som organisationen har lyckats hitta.
Estela är idag 83 år gammal och efter sin långa kamp får hon äntligen krama om sitt barnbarn. Ibland är nyheter så fantastiska att man inte kan låta bli att skriva om dem.

ConfNieto114_3.jpg

Estela de Carlotto på presskonferensen där hon berättar artt hon har hittat sitt barnbarn. Foto: Madres de la Plaza de Mayo