Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Farväl till en hedonist

I lördags dog en av mina absoluta idoler, Miguel Brascó. Han var en av Argentinas främsta matkritiker och vinexperter, journalist, poet, författare, tecknare, men kanske framförallt livsnjutare. Miguel åt ofta lunch och middag ute och när han var hemma var det han som stod bakom grytorna. När han avled i helgen, 88 år gammal, var han gift för sjätte gången, med en 35 år yngre fru.

Han var också en av de första personerna som jag fick chansen att intervjua i Argentina, när jag 2004 skrev en artikel om vinexport till tidningen Bizclubs Magazine. Miguel, som verkade mycket yngre än sina 78 år, bjöd hem mig på ett glas vin och intervjun gjordes i hans fantastiska kök. På den tiden var han fortfarande gift med fru nummer fem och hans då 6-åriga dotter Milagros skuttade runt i lägenheten.

miguel.jpg

Miguel Brascó i sitt kök när jag intervjuade honom 2004.

Miguel var kultiverad, underhållande och otroligt kunnig när det gällde vin och mat. Han hade stark personlighet och kunde vara hård i sina utlåtanden, men hade samtidigt glimten i ögat. En kosmopolit som hade bott i Peru, Nederländerna och Spanien. Han var utbildad advokat och förutom recensioner och bestsellers om mat och vin, skrev han reseberättelser, låttexter, dikter, sagor, romaner och tecknade. Han startade flera olika gastronomitidningar, grundade tre privata herrklubbar, ledde teveprogram och skapade två egna viner. Argentina har förlorat en intellektuell mångsysslare och en bonvivant i ordets sanna bemärkelse. Ikväll ska jag dricka ett glas Malbec till hans minne.