Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Invasion

En gång i månaden kommer Gustavo hem till oss. Han sprutar kackerlacksgift under kylen, på toaletten och i tvättstugan. Han stryker en speciell gel på kökskåpens gångjärn och på golvlisterna. Sedan fortsätter han till nästa lägenhet i huset. Ändå verkar det inte hjälpa. Kackerlackorna blir bara fler och fler. Förut hände det att jag såg någon enstaka kackerlacka skynda förbi när jag gick upp på toaletten på natten. Nu är de överallt dessa läskiga små kryp och de drar sig inte för att dyka upp mitt på ljusa dan. När man drar ut en kökslåda, på väggen i sovrummet, i hushållsmaskiner (när man sätter på mixern sipprar det ut kackerlackor från underredets innandöme) på datorns tangentbord när man sitter och skriver…Häromdagen när jag öppnade ytterdörren kom det till och med en liten filur utpromenerande. Det verkade nästan som om han stod och väntade på att någon skulle komma och öppna för honom. De flesta av kackerlackorna är små, vilket tyder på att det hela tiden kläcks nya ägg.

Portvakten säger att det är likadant i alla hus i området. Trots att det är vanligt att ha en skadedjurssanerare som kommer en gång i månaden och sprutar i kök och badrum för att hålla krypen borta så verkar det inte gå att få bukt med dem.

Gustavo1.jpg

Gustavo, vår hjälte i kampen mot kackerlackorna
Gustavo2.jpg

In action

Det är tyska kackerlackor (blattella germanica) det handlar om. Extremt resistenta och den mest produktiva av alla kackerlacksarter.

”Det finns inte längre något gift som biter på dem”, säger Gustavo. Han förklarar att giftet har ihjäl dem för stunden, men inte inverkar på deras reproduktion. Buenos Aires kackerlackor har helt enkelt utvecklat motståndskraft mot giftet. En kackerlacka kan få 20.000 kackerlacksungar på ett år. Det ni!

På nätterna går min man upp och sprutar kackerlacksspray så det osar om det. Det är tack vare honom – och Gustavos insatser – som vi lyckas hålla invasionen något så när i schack. Det lär bli svårare nu under sommaren, kackerlackornas högsäsong då de trivs extra bra när det är varmt och fuktigt. Andra plågor som då och då drabbar Buenos Aires är myggor, fladdermöss, duvor och råttor. Jag tror trots allt att jag föredrar kackerlackor.