Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Länge leve Evita

Vad passar bättre på den internationella kvinnodagen än en bild på Eva Perón, eller Evita (lilla Eva) som hon kallas i folkmun. Hennes porträtt täcker både fram och baksidan av Socialdepartementets fasad på Buenos Aires paradgata Avenida 9 de julio.

Konstverket i stål som skapades av konstnären Alejandro Marmo på beställning av landets nuvarande president Cristina Fernández de Kirchner, invigdes 2011, på Evitas 59:e dödsdag.

Minnet av landets mest älskade första dam, Evita Perón, är än idag i högsta grad levande. Förutom att hon blickar ut över en av stadens främsta genomfartsleder, har hon nyligen blivit en sedel och är en ständig referens i den politiska debatten. Hennes kamp för kvinnor och arbetarnas rättigheter, samt det enorma välgörenhetsarbete som hon idkade hyllas fortfarande av peronister och respekteras av allmänheten. När det gäller kvinnofrågor så var hennes främsta bedrift att 1947 driva igenom den lag som gav kvinnor rösträtt i Argentina. Därför är hon värd att bli ihågkommen en dag som denna.

Evita.jpg

Evita, allestädes närvarande i Buenos Aires trafik.