Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Ljusblå pizza

VM och mat går hand i hand i Sydamerika. En kompis till mig från Brasilien berättade för mig att när det brasilianska landslaget spelade åt man i hennes familj alltid den mat som var typisk i motståndarlagets land. När de mötte Tyskland serverades till exempel bratwurst och surkål. Denna tradition tycktes bringa tur åt Brasilien. Även om de flesta inte går in lika mycket för maten som min brasilianska kompis så är vad man ska äta under matcherna en viktig del i planeringen inför VM. Typisk fotbollsmat i Argentina är pizza, empanadas (piroger) och picadas, plockmat i form av ost skinka, korvar, oliver och andra godsaker.
I Buenos Aires har restauranger och pizzerior börjat annonsera olika specialerbjudanden som gäller under VM. De flesta äter ute eller beställer hem mat, ingen har tid att stå vid spisen när det finns så många matcher att se.

I grannlandet Uruguay har den klassiska pizzerian Rodelu lanserat en speciell pizza för att stötta det uruguayanska landslaget som i folkmun går under namnet ”la celeste”, det ljusblåa. Pizzan, vars huvudingrediens är mozzarella, levereras därför i en ljusblå kartong med en bild på uruguayanska supportrar. Degen har en ”touch av ingefära”, lite annorlunda säger min källa på andra sidan Rio de la Plata som har vågat sig på att testa den.

HOJA-VENTAS PMJ.jpg

Den klassiska pizzan med mozzarella förpackas i landslagets färger, lagom till VM.

Rodelu – förkortning för República Oriental del Uruguay (Den östra republiken Uruguay, landets officiella namn på spanska) -, grundades 1916 och lär vara en av Sydamerikas äldsta pizzerior. Pizzerian har således funnits sedan fotbolls-VM hölls för första gången i Uruguay 1930, samma år som ”la celeste” vann finalen mot Argentina och blev världsmästare.

Lite kuriosa: För fyra år sedan började Rodelu sälja färdiglagade pizzor i landets matbutiker. Deras pizza är rektangulär, så kallad ”pizza a la pala” (”spadpizza”), en pizzavariant som skapades i början av 1900-talet och som kallas så eftersom den har fått sin form efter bagarens brödspade. Rodelu hittar du på hörnan mellan gatorna Requena García och Sarmiento i Parque Rodó, Montevideo.