Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Nu är våren kommen

DSC01941.jpg

Den 21 september är årets mesta picknickdag. Bilden är från Costanera Sur.

Den 21 september, ungefär samtidigt som det är höstdagjämning i Sverige, firas Vårens dag, Día de la primavera i Argentina. Det arrangeras gratiskonserter och andra aktiviteter i Buenos Aires parker och det är en traditionell picknickdag. Det innebär att det var tätt mellan utflyktsfiltarna och hysteriskt mycket barn på lekplatserna. Trots att argentinska föräldrar i allmänhet hyser stor respekt för kyla och det blåste kyliga vindar från söder idag så hade faktiskt en och annan unge shorts på sig, det är ju trots allt vår.

Vårens dag är också Studenternas dag. Det är därför framförallt ungdomar som fyller stadens grönområden. Ibland kan festandet gå vilt till, med mycket alkohol, vilket myndigheterna försöker motverka med hårda kontroller. Om den 21 september infaller på en vardag så stänger gymnasieskolor och universitet, men i år har studenterna otur och missar sin lediga dag imorgon.

Hur som helst så är våren här nu. Årets mest intensiva period sätter igång på jobb eftersom allt som inte har hunnits med under årets första nio månader ska klaras av före december. Samtidigt är folk som tröttast nu efter många månaders slit. I Argentina tar man vanligtvis ut semester i januari eller februari, vilket innebär att man inte har något avbrott i mitten av året. Men i horisonten hägrar den, ledigheten. Bara slutspurten kvar.

DSC01963.jpg

En sådan här dag behöver man inte känna sig ensam i parken.
DSC01947.jpg

Årstiderna skiftar, men fotbollen består.