Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Romresans fem i topp

rom.jpg

Framöver kommer jag att skriva lite om Rom, där jag precis har tillbringat en vecka. Det är en av mina favoritstäder så jag känner mig lyckligt lottad att ha en syster som har valt att bosätta sig där. Hon bor dessutom mitt i smeten, på promenadavstånd till pampiga monument, vackra torg och pittoreska gränder.

Det kändes lyxigt att bara strosa omkring, njuta av folklivet och vila benen på en uteservering då och då. Att Roms vinterklimat visade sig från sin bästa sida, med 15 °C och sol mitt på dagen, gjorde inte saken sämre. Det är först nu när jag är tillbaka i Malmö som jag inser hur grått Sverige är på vintern.

Här kommer resans fem höjdpunkter, många av dem med gastronomisk anknytning. I Italien står maten ständigt i fokus. Vilka råvaror som används till matlagning och dess kvalitet har stor betydelse. Italienarna är hedonister som tycker om att äta gott, planera måltider och samtala om mat, en livsfilosofi som passar mig perfekt.

fiore.jpg

Grönsaksstånd på Campo dei Fiori

1. Marknaderna
Jag älskar att besöka marknader och saluhallar i olika städer. Roms marknader är fantastiska. Campo dei Fiori (blomsterfältet), torget i centrala Rom där det säljs bland annat grönsaker och blommor på förmiddagarna, har lyckats bevara sin genuina atmosfär trots att det kryllar av turister. Mindre turistisk är den enorma Mercato Trionfale på Via Andrea Doria 3, i stadsdelen Prati, som definitivt är värd ett besök.

marknad2.jpg

Nötter i mängder på Mercato Trionfale.

2. Kronärtskockor
Denna delikatess, på italienska carciofi, äts på alla möjliga sätt i Rom. Testa till exempel carciofi alla romana, kronärtskockor på romerskt vis, som tillagas i ugn med mynta, persilja, vitlök och olivolja. En annan variant är carciofi alla giudia, kronärtskockor på judiskt vis, som friteras i olivolja och som man kan beställa in på någon av restaurangerna i Roms gamla judiska getto.

kron1.jpg

Kronärtskockor på Campo dei Fiori.
kronärtskockor.jpg

Carciofi alla romana.

3. Arancini siciliani
När min systers svärmor Mimma var i Sverige fick hon influensa och hann inte tillaga sin specialitet arancini siciliani. Vår första söndag i Rom gick hon upp klockan sex på morgonen för att överraska oss med denna delikatess från Sicilien till lunch: friterade krocketter fyllda med bland annat ris, köttfärssås och ost. Himmelskt goda!

arancini.jpg

Det vattnas i munnen på mig när jag ser den här bilden: krispiga arancini siciliani, direkt från fritösen.

4. Taverna Trilussa
I hjärtat av Trastevere ligger Taverna Trilussa, som har uppkallats efter den romerska poeten med samma namn. Här serverar bröderna Massimo och Maurizio Pirola det bästa ur det romerska köket. Man kan välja att äta pastan direkt från stekpannan. Vilken smakupplevelse! Restaurangen har fantastisk service (särskilt för barnfamiljen då små barn kan få in sin mat före de vuxna) och en trevlig uteservering med infravärme. Adress: Via del Politeama, 23-25, Trastevere. Cirka pris: 60 euro per person med vin.

trilusa2.jpg

Taverna Trilussa har en mysig uteservering.
spagetti.jpg

Ät din pasta direkt från stekpannan!

5. Utflykten till Neapel
Vedi Napoli e poi muori”, ”se Neapel och dö sedan”, lyder ett italienskt ordspråk, som refererar till stadens storslagenhet och vackra läge i Neapelbukten med Vesuvius i bakgrunden. Bara en timmes tågresa från Rom ligger denna kaotiska, färgglada, smutsiga, levande och alldeles underbara stad, som förtjänar ett eget inlägg längre fram.

neapeln.jpg

Neapel, en stad som det är omöjligt att inte älska.