Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Röstat och klart

20140904_223405.jpg

Att rösta gör att denna utlandssvenska känner sig lite mer svensk.

Idag var den sista dagen som man kunde rösta till valet 2014 på Sveriges ambassad i Buenos Aires. En halvtimme innan stängning var det kö till valbåset och folk droppade fortfarande in. En av dem var en elegant klädd äldre man med andan i halsen. ”Jag är fortfarande i tid för att rösta, va?”, frågade han personalens lokalanställde på en spanska som skvallrade om att han var uppvuxen i Argentina. ”Självklart, Don Gustavo, har du ditt röstkort?”, svarade mannen vid disken. 88-åriga Gustavo Wahren är en framstående företagare inom pappersindustrin och en personlighet i Buenos Aires svenskkoloni. Hans pappa började sälja svenskt papper till några av de största argentinska dagstidningarna på 1930-talet och senare tog han själv över verksamheten. I kön satt också Viktoria från Malmö. Hon kom till Argentina för att hälsa på sin syster och trivdes så bra att hon stannade kvar och började arbeta som svensklärare.

Den grupp svenskar som bor permanent i Buenos Aires är inte särskilt stor. De flesta känner varandra och ses då och då på midsommarfester, julmarknader och andra evenemang på Svenska Klubben eller i Nordiska Kyrkan. Just val är en sådan där händelse som gör att man stöter ihop med folk som man inte har sett på länge. Det är ganska trevligt och ger lite småstadskänsla. Det inte är så ofta man träffar bekanta på gatan i en storstad med 4 miljoner invånare (13 miljoner om man räknar med förorterna) och ännu mer sällsynt att de pratar svenska. Dessutom verkar det vid sådana här tillfällen helt plötsligt ploppa upp en massa nya svenskar ur jorden, folk som studerar här eller bor här en kortare tid.

Det här året har omkring 100 svenskar i Argentina röstat, ett ovanligt högt valdeltagande, enligt ambassadens personal. De uppskattar att cirka 800 svenska medborgare är bosatta i Argentina.

Imorgon flygs våra röster hem till Sverige. Och jag känner mig lite mer svensk än vanligt idag.