Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Slummens fotbolls-VM

En grupp ungdomar från en av Buenos Aires fattigaste kåkstäder Villa Zavaleta reste till Rio de Janeiro för att rapportera om hur fotbolls-VM upplevs i stadens favelor. Ungdomarna tillhör den sociala organisationen La Garganta Poderosa ( Den mäktiga halsen) som arbetar för urbanisering av slumområdena i Buenos Aires. Nu bloggar dessa 14 unga journalister om sina upplevelser på lapoderosa.org.ar. Om du kan spanska så missa inte deras nyhetsrapportering direkt från Rios favelor.

favela.jpg

VM-stämning i kåkstaden La Rocinha. Foto: La Garganta Poderosa

Organisationen menar att VM är så mycket mer än matcherna på fotbollsarenorna, som bara de allra rikaste har tillträde till. För att verkligen förstå VM måste man titta uppåt mot Rios kullar där tusentals brasilianare bor i fattiga slumområden. Det är här som VM utspelar sig på riktigt. Tanken bakom rapporteringen är också att motarbeta stigmatisering av fattigdom. Att vara fattig innebär inte att ens liv är mindre värdigt, det är helt enkelt på det här sättet som miljontals vanliga människor lever i Sydamerika.

Häromdagen fick den argentinska gruppen chansen att möta ungdomar från Guds stad, favelan som anses vara en av de farligaste i Rio där filmen med samma namn spelades in. Matchen kan du se här: